Soome toll peatas 410 000 liitrit veebist tellitud alkohoolseid jooke

Soome toll peatas üle aasta kestnud tõhusa alkoholi internetimüügi kontrolli käigus välismaistest veebipoodidest tehtud alkoholitellimusi kokku 5200, mille aktsiisimaksud olid Soomele tasumata. Nende põhjal mõistis maksuamet kas jookide müüjatelt või nende ostjatelt välja üle miljoni euro makse. Tõhustatud kontroll lõppes 2023. aasta lõpus.

Alkoholi internetimüügi tõhustatud kontrolli käigus mõistis maksuamet kas müüjalt või ostjalt aktsiisimaksu üle miljoni euro. Summa sisaldab ka maksutõusu summat.

Maksuamet ja toll teostasid alkoholi internetimüügi üle tõhustatud järelevalvet 2022. aasta novembrist kuni 2023. aasta detsembri lõpuni.

Tõhustatud kontrolli eesmärk oli tagada, et välismaalt tellitud alkohoolsete jookide aktsiisimaksud laekuksid Soome. Maksu osas saab alkohoolseid jooke tellida välismaistest veebipoodidest siis, kui aktsiisimaks makstakse Soomes.

Tõhustatud kontrolli käigus ka müüjate maksurevisjonid

Tõhustatud järelevalve käigus võttis maksuamet üle tolli peatatud alkoholisaadetised, mille aktsiisi tasumine kuulub ametlikel andmetel müüjafirmale ning mille kohta oli nõutav etteteatamine ja kindlustus maksmata.

Kokku konfiskeeriti 100 000 liitrit jooke.

Ülevõtmised on raske protsess, kuid samas on see tugev signaal maksujärelevalve rakendamisest. Võrreldes kaubavahetuse kogumahuga ei ole arestitud summad kuigi suured, kuid kontrolli mõju kajastub laiemalt, ütleb maksuameti kontrolliosakonna juhataja Sami Peltola.

Seni olid müüjafirmad maksnud aktsiisi vaid üksikutelt ülevõetud alkoholisaadetistelt. Sellistel juhtudel on toll pärast maksukohustuste täitmist joogid välja andnud. Kui müüja oma maksukohustusi ei täida, on võimudel õigus konfiskeeritud joogid kuue kuu pärast utiliseerida.

Lisaks toimus tõhustatud kontrolli käigus kuue välismaise alkoholi veebipoe maksukontroll. Maksurevisjoni alusel mõisteti müüjatelt välja kokku 11,22 miljonit eurot, millest 9,85 miljonit oli tasumata aktsiis ja 1,37 miljonit eurot käibemaks. Tasumata maksud kehtivad 2020–2022. aasta maksustamisperioodidele. Summa sisaldab ka maksutõusu osa.

Toll peatas tõhustatud kontrolli käigus 5200 alkoholitellimust

Toll peatas tõhustatud järelevalve käigus kokku 5200 välismaistest veebipoodidest tehtud alkoholitellimust, mille aktsiisimaksud olid Soomes tasumata. Kokku oli tellimuste hulgas üle 410 000 liitri alkohoolseid jooke, mida telliti enam kui 150 erinevast veebipoest.

Tõhustatud kontroll on olnud tollis suuresti „käsitöö”. Alkoholimaksu määrab joogi kvaliteet, etüülalkoholi sisaldus ja kogus. Neid on tulnud kontrollides tõendada, kirjeldades ja fikseerides andmed maksuametile maksu määramiseks.

Tõhustasime järelevalvet Soome saabuvate alkoholitellimuste üle oma andmepõhise riskianalüüsi abil ja tavapärase tollikontrollina sadamates. Täidesaatva asutusena hoolitseme selle eest, et järelevalve oleks võimalikult riskipõhine ja tõhus, ütleb tolli järelevalveosakonna juhataja Sami Rakshit.

Tõhustatud kontroll vähendas järsult eeskirju rikkuvaid saadetisi

Aastal 2021 enne tõhustatud kontrolli algust osteti välismaistest veebipoodidest ligikaudu 33 miljonit liitrit alkoholi. Korralikult maksti aktsiise vaid umbes ühelt protsendilt. Selle tulemusena jäi Soomel saamata hinnanguliselt 80–100 miljonit eurot maksutulu.

Ameti hinnangul vähenesid tõhustatud kontrolli käigus tunduvalt, umbes 60 protsenti alkoholitellimused, millelt oli aktsiisimaks tasumata.

Tõhus järelevalve avaldas olulist mõju sellele, et inimesed muutsid oma käitumist ja tellisid veebipoodidest jooke varasemast selgelt vähem. Samal ajal vähenes ka maksudefitsiit, ütleb Peltola.

Joogitellimustest maksuametile nõuetekohaselt teatanud inimeste arv tõhustatud järelevalve käigus ei suurenenud.

Alates 2024. aasta algusest jälgitakse alkoholi veebimüüki tavapärase, seadusejärgse ametiasutuse kontrollina.

Ametivõimud loodavad selgust seadusandluses

Internetist tellitud alkohoolsete jookide aktsiisi peab tasuma müüja, kui tellimuse transpordi korraldab müüja, kasvõi kaudselt. Kui tellimuse transpordi korraldab ostja, jääb aktsiis tema kanda.

Tihti on aga ostjal raske tõlgendada, kes tegelikult peab netist ostetud alkoholilt aktsiisi maksma. Lisaks on internetiostude osas vastuolusid maksuseadustes ja alkoholiseaduses.

Valitsuses on praegu ettevalmistamisel seaduseelnõu, mille eesmärk on olukorda selgitada eelkõige kliendi seisukohast. Maksuamet osaleb seaduseelnõu koostamises oma tavapärase ametliku töö raames.

Nii maksuameti esindaja Peltola kui ka tolli esindaja Rakshit loodavad seadusandluse selginemist.

Oluline on, et nii maksu- kui ka alkoholiseadusandluse seisukohalt oleks selge, kuidas välismaalt alkoholi tellides käituda, et kliendil oleks võimalus aru saada tellimisest tulenevast vastutusest ja kohustustest. Samas on tagatud ka ametiasutuste lahenduste ühtsus, ütleb tolli esindaja Sami Rakshit.

Kui aktsiiside maksustamise vastutus laieneb ka ostjale, muutub ostja positsioon palju selgemaks, mis hõlbustab tõhusa maksukontrolli rakendamist tulevikus, lisab Peltola maksuametist.

Nii saate infot teisest ELi riigist tellitud alkoholiaktsiisi tasumise kohta

  • Kas müüjafirma korraldab kaupade transporti Soome või osaleb isegi kaudselt transpordikorralduses, näiteks annab tellimuse vormistamisel korralduse kasutada teatud transpordifirmadele? Sel juhul vastutab toodete aktsiisimaksu tasumise eest müüja. Müüja peab enne toodete saatmist teavitama Soome maksuametit ja tasuma maksuga samaväärse tagatisraha.
  • Kas vastutate ise toodete transpordi eest? Siis vastutate ise aktsiisi tasumise eest. Teata tellimusest ette ja tee OmaVero teenuses sissemakse enne, kui tooted on Soome saadetud. Maksukohustuste tasumise juhend.
Kommentaarid
(Külastatud 2,532 korda, 1 külastust täna)