Soome rajatakse USA lennukite remondibaas

Soome valitsuse rahanduskomisjon pooldab kaitseminister Antti Häkkäneni ettekandele tuginedes rendilepingu sõlmimist kaitseväe ja kinnisvarafirma Puolustuskinteistöt vahel Nokia Linnavuoris asuva maa kasutusse andmiseks. Üürilepingu sõlmimine on eelduseks, et Puolustuskinteistöt saaks alustada maa-alal asuvate ruumide ehitusprojektiga. Maa-alal teostatavad ehitusprojektid on seotud projekti F-35 tööstusliku koostööga.

Puolustuskinteistöt ehitab Linnavuorisse Patria Aviation Oy jaoks mõeldud F-35 mitmeotstarbelise hävitaja F135 mootori koostamise ja hoolduse rajatised ning muu taristu. Peale ehitustööde lõppu sõlmib Puolustuskinteistöt rendilepingu Patria Aviation Oy-ga. Patria kasutab ruume hävitaja F-35 mootorite lõplikuks kokkupanekuks ja hoolduseks. Mootorite montaažihalli ehitus algab 2024. aastal. Mootori hooldustööd jätkuvad Soome F-35 lennukite elutsükli vältel.

Ehitusprojektid ja sellest tulenev tööstustegevus Linnavuoris on osa F-35 projekti otsesest tööstuskoostööst. Projekti F-35 tööstuskoostöö loob kodumaise tööstuse jaoks kriitilist hoolduse ja remondi oskusteavet hoolduse usaldusväärsuse seisukohalt.

„Tööstuskoostöö projektis F-35 loob kodumaisele tööstusele tarnekindluse seisukohalt kriitilist hoolduse ja remondi oskusteavet. Lisaks loob see olulist kodumaist oskusteavet F135 mootori kokkupanekul ja testimisel,” ütles kaitseminister Häkkänen.

Projekti F-35 tööstuskoostöö hinnanguline otsene kodumaine tööhõive mõju on kokku 4500 inimaastat ja kaudne 1500 inimaastat. Projekti F-35 tööstuskoostöös sisalduvad võimalused ja funktsioonid ehitatakse järk-järgult üles 2030. aasta lõpuks.

„Lisaks meie riigikaitsevõime ja varustuskindluse tugevdamisele on Soome tööhõiveefekt ligi 6000 inimaastat,” ütleb Häkkänen.

Kommentaarid
(Külastatud 839 korda, 1 külastust täna)