Midagi on toimumas: maailma suuremate börsifirmade juhid ja omanikud müüvad massiliselt aktsiaid

Kõrgetasemelised tegevjuhid, asutajad ja pärijad müüvad neid miljardärideks teinud ettevõtete aktsiaid suurte koguste kaupa. Aktsiate hinnad kauplevad praegu kõigi aegade kõrgeimate tasemete lähedal.

Jeff Bezos müüs sel kuul mitme tehinguga Amazoni aktsiaid 8,5 miljardi dollari väärtuses. Samal ajal müüs JPMorgan Chase’i esimees ja tegevjuht Jamie Dimon eelmisel nädalal aktsiaid 150 miljoni dollari eest, mis on tema esimene müük pärast 18 aastat tagasi panga juhtivale ametikohale asumist. Umbes samal ajal võttis Apollo Global Managementi kaasasutaja ja endine tegevjuht Leon Black välja 172,8 miljonit dollarit – ühtlasi oli see tema esimene aktsiate müük, vahendab Fortune.

Veebruari algusest saadik toimunud kümnete tehingute käigus müüs Mark Zuckerberg umbes 1,4 miljonit Meta aktsiat väärtuses ligikaudu 638 miljonit dollarit, selgub siseringi aktsiate müügiandmete ettevõtte Verity analüüsist. See viimane müügipartii tuli pärast seda, kui ta oli varem müünud novembris 588 200 aktsiat, detsembris 688 400 ja jaanuaris 447 200 aktsiat. Ta müüs veebruarile eelnenud kolme kuu jooksul ligi 600 miljoni dollari väärtuses ja tema viimase nelja kuu kombineeritud müügitulu on jõudnud 1,2 miljardi dollarini.

Samamoodi müüs Walmarti asutaja pärijate Waltoni perekonna usaldusühing sel kuul Walmarti aktsiaid 1,5 miljardi dollari eest. Bloombergi andmetel omab perekond umbes 45% Walmarti aktsiatest.

Paljud müügid tehti vastavalt 10b5-1 kauplemisplaanidele, mille juhid koostasid eelmise aasta lõpus ja selle aasta alguses. Need kauplemisplaanid koostatakse eelnevalt, nii et maakler müüb aktsiad automaatselt teatud kuupäeval või siis, kui aktsia jõuab teatud hinnani. Need on seadistatud käivituma ajal, mil tegevjuhil ei ole olulist mitteavalikku teavet, mis võiks potentsiaalselt aktsiahinda liigutada ja annab juhile kaitse regulaatorite võimalike siseringitehingute tasude eest.

Müük tuleneb sellest, et S&P 500 indeks on kõigi aegade kõrgeimal tasemel, tõustes eelmisel aastal 28%. Nasdaq Composite’i indeks tõusis eelmisel aastal peaaegu 40%.

Apollo Global Managementis oli üks grupi asutajatest Black, kes müüs väljaspool 10b5-1 kauplemisplaani. Tema pressiesindaja ütles, et kauplemine toimus tavapärase maksu- ja kinnisvaraplaneerimise osana ning tema perekontori Elysium Managementi kasvu kiirendamiseks. Waltoni perekonna müük oli samuti väljaspool 10b5-1 plaani. Waltoni perekonna 2015. aasta avalduses öeldi, et selle liikmed müüvad aeg-ajalt aktsiaid, et ohjeldada tema omandiõiguse suurenemist jaemüügihiiglases. Waltonid asutasid usaldusfondi samal aastal ja teatasid Walmartile, et neil pole ettevõtte aktsiate müügi ajakava.

Finantsteenuste firmadega töötav hüvitiste konsultant Alan Johnson ütles, et aktsiate müük võib olla tingitud valimistest, mis võivad sügisel turgu raputada. Seega, kui juhil on praegu oodatust rohkem raha, on tema osaluse mitmekesistamine hea mõte. Lisaks võivad jõukad aktsionärid ära kasutada Trumpi valitsuse ajal rakendatud maksusoodustusi, märkis Johnson, juhuks, kui nad pärast eelseisvaid valimisi mõne uue valitsuse või kongressi ajal kõrvaldatakse.

„Kui loete teelehti ja vaatate, mis võib meie poliitikaga järgmise aasta jooksul juhtuda, on asjad praegu päris hästi – turud on tõusnud,” ütles Johnson Associatesi president Johnson. „Kuna meie poliitika ja kõik muu toimub geopoliitiliselt, ei ole see võib-olla aasta või kahe aasta pärast nii hea.”

Dimoni kohta ütles Johnson, et panga tegevjuht on tuntud ettevõtte aktsiate hoidmise poolest, mis on teda rikastanud. Dimoni osaluse netoväärtus on Forbesi andmetel 2,1 miljardit dollarit.

„Muidugi sai ta vapustavalt rikkaks aktsiate ostu, hoidmise ja aktsiahinna tõusuga,” ütles Johnson. „Tema müügi juures on ebatavaline see, et ta teeb seda oma karjääris nii hilja.”

Ta selgitas, et enamik juhte oleks müünud ​​mõõdukas koguses. Johnson ütles, et see ei tähenda tingimata midagi selle kohta, et Dimoni ametiajal pangas võib olla lõppkuupäev.

„Klientide puhul olen kasutanud nalja, et 10 aasta pärast tagasi vaadates on üks meie küsimusi: „Kes asendab Jamie Dimonit JPMorganis?”” ütles ta. „Oleme seda küsimust küsinud juba 10 aastat.”

Kommentaarid
(Külastatud 13,902 korda, 1 külastust täna)