Lennujaama lähedal elav naine sai Soomes kahtlase pakkumise – see võib olla riiklik oht

Tampere-Pirkkala lennujaama lähedal maja omavad inimesed on saanud kahtlaseid kontakte korteriüüriteenuse Airbnb kaudu.

Sõnumites otsib prantsuskeelne inimene piirkonnas majaomanikku, kelle maja katusele saaks paigaldada satelliitnavigatsiooniinfot pakkuva seadme. Sõnumi saatja lubab seadme kohale tuua ja paigaldada ning tasuda igakuise summana 100-150 eurot, vahendab Helsingin Sanomat.

Lisaks lubab sõnumi saatja seadme paigaldamise eest ühekordset boonust 50 eurot. Sõnumite järgi ei pea saaja midagi maksma, ainult „seadet majutama”.

Väljaande Aamulehti andmetel on teated saanud mitmed majaomanikud. Sise-Soome politsei kriminaalkomissar Markus Antila on näinud sotsiaalmeedias tehtud sissekannet, milles majaomanikud räägivad neile saabunud kahtlastest sõnumitest.

Antila sõnul tuleks sellistest teadetest politseile teada anda, kuna sõnumi sisu võib hõlmata hübriidmõjutamise ja sisejulgeoleku ohte.

„Gerardo” võttis ühendust Pauliinaga, kes üürib Airbnb kaudu Pirkkalas maja. Isik ütles, et müüb navigatsiooniandmeid ühele nimetule ettevõttele. Kontaktisik ütles, et nad otsivad kedagi, kes saaks pühenduda „aastaks ja seejärel kuu kaupa”.

Postituse järgi on väikest seadet lihtne paigaldada ja see koosneb kahest osast. Esimene osa on väike siseruumide ruuter, mis nõuab internetiühendust ja toidet. Teine osa on väike taldrikuantenn, mis „vajab vaid selget vaadet taevasse”. Sõnumi lõpus ütleb saatja, et võib teha videokõne, et ennast tutvustada ja asjast lähemalt rääkida.

„Olin mures, kui palju inimesi võib end sellega siduda. Selline summa, kui lubati. Keegi võib arvata, et tegemist on lihtsalt sellise satelliidiseadmega ja mitte arvata, et see võib spionaažiinfoga kujutada endast ohtu riiklikule julgeolekule, eriti siinsamas lennujaama läheduses. Ametivõimud peaksid uurima, mis ja kui mahukas selline asi on,” ütleb Pauliina.

Kriminaalkomissar Antila sõnul tekitab ebamäärane sõnum küsimusi, kelle jaoks seda tehakse.

Samuti ei saa majaomanik teada, milliseid privaatsuskaitse alla kuuluvaid andmeid seade võib koguda.

„Siin on pakutud raha mingisuguse andmekogumisseadme omamise ja käitamise eest ning need pole soome keelt kõnelevad inimesed,” loetleb Antila.

Antila sõnul võivad erinevad hübriidmõju ohud tunduda metsikud, isegi „fooliummütsi mõtlemine”.

Tema arvates tuleb leppida karmi tõega, et keegi võib Soome ühiskonnale halba soovida või koguda inimeste kohta privaatset infot. On seadmeid, mida saab kasutada ka liikluse või telekommunikatsioonivõrgu häirimiseks.

Antila soovitab kodanikel ebatavalistest leidudest politseile teada anda, näiteks infovõrkudes.

„Politsei neid ise aktiivselt ei otsi. Oleme alati rahul ja tänulikud, et kodanikud teatavad kõrvalekalletest, kui nad nendega kokku puutuvad,” märgib ta.

Kommentaarid
(Külastatud 12,386 korda, 2 külastust täna)