Leedu põllumehed saavutasid oma meeleavaldustega vedelgaasile oluliselt madalama maksumäära

Leedu parlament langetas eile neljapäeval, 15. veebruaril vedelgaasi (LPG) aktsiisi 1. märtsist 304 eurolt 13 eurole tonni kohta, mis on madalam kui valitsuse kavandatud määr 41 eurot. See oli üks hiljutise põllumeeste protesti nõudmisi.

Samal hääletusel tühistas parlament maksuvaba diislikütuse kasutamise piirangud põllumeestele, poolt hääletas 108 saadikut, vastu ei olnud ükski ja viis Vabaduspartei fraktsiooni saadikut jäid erapooletuks, vahendab lrt.lt.

LPG aktsiisilangetuse häälekaim vastane keskkonnaminister Simonas Gentvilas hääletusel ei osalenud. Puudus ka peaminister Ingrida Šimonytė.

Enne hääletust tänasid mõned parlamendiliikmed põllumehi, kes sõitsid eelmisel kuul oma traktoritega Vilniuse parlamendi ja valitsushoonete juurde, „et näidata, milline jõud nad on”.

Maaelukomisjoni liige Kęstutis Mažeika ütles, et maksukärbest võidavad enim vedelgaasi kodutarbijad, mitte põllumehed.

„Viimasel ajal on inimesed nii Lätis kui ka Poolas balloonidega vedelgaasi ostmas käinud,” ütles ta pärast hääletust ajakirjanikele. „Need inimesed tunnevad mõju kõige rohkem ja varem kui põllumehed, kes tunnevad muutust alles suvel.”

Eelarve- ja rahanduskomisjoni esimees Mindaugas Lingė ütles hääletuse eel BNS-ile, et 13 eurole määra langetamisega kompenseerib parlament kodumajapidamistele ja ettevõtetele sisuliselt 304-eurose LPG aktsiisi maksmise jaanuarist kuni veebruarini.

Jaanuaris korraldasid põllumehed Vilniuses ulatusliku meeleavalduse, et avaldada oma nõudmisi, et valitsus tühistaks 1. jaanuarist kehtima hakanud LPG aktsiisitõusu ja tooks tagasi nende veoautodele diislikütuse vähendatud aktsiisimäära.

Gentvilas ütles kolmapäeval, et madal LPG aktsiis soodustaks toote edasist importi Venemaalt ning ei julgustaks inimesi ja ettevõtjaid investeerima vähem saastavatesse kütustesse.

Selle otsusega taandub parlament saaste vähendamise ja aktiivse kliimamuutuste vastu võitlemise kursilt, ütles ta.

Kommentaarid
(Külastatud 367 korda, 1 külastust täna)