Ungari blokeeris Euroopa Liidu suure toetuse Ukrainale

Ungari peaminister Viktor Orbán ütles, et blokeeris otsuse 50 miljardi euro suuruse pikaajalise toetuse kohta Ukrainale. Orbán kirjutas sellest tänase reede, 15. detsembri hommikul sotsiaalmeedias.

Edasi liigub ka kogu otsus EL-i pikaajalise finantsraamistiku ülevaatamise kohta, kus lisaks Ukraina toetusele on kavas teha muid revisjone EL-i lähiaastate vabade vahendite osas. Ka Euroopa Ülemkogu president Charles Michel kinnitas hommikul ajakirjanikele, et lepe on ühe riigi poolt blokeeritud.

EL-i poliitilised liidrid kogunevad neljapäeval ja reedel Brüsselis tippkohtumisele. Neljapäeval kostis kohtumispaigas sõna otseses mõttes kergendushääli, sest Ungari esindaja lahkus EL-i tulevaste laienemissammude üle otsustamisel ruumist.

Laienemise üle saab otsustada vaid konsensuse alusel ja selle meetodiga said 26 riiki ilma Ungari vastuseisuta teha otsuse kogu liidu nimel. Rahaotsustest saab seevastu lõpuks mööda hiilida vähemalt lühema aja Ukraina toetusega, kui Ungarit ei suudeta ka läbirääkimiste lõpus otsust toetama sundida.

Reede hommikune uudissõnum näitab pingelist olukorda EL-i toetuse osas Ukrainale. Michel püüdis aga rõhutada EL-i laienemisotsuste ajaloolisust.

Täna saatsime Euroopa kodanikele väga tugeva sõnumi, Ukraina kodanikele väga tugeva sõnumi. Sest me otsustasime anda Gruusiale kandidaatriigi staatuse, avada läbirääkimised Ukraina ja Moldovaga ning astuda väga olulise sammu Bosnia ja Hertsegoviinaga, ütles ta.

Micheli sõnul otsitakse järgmise aasta alguses taas üksmeelt pikaajaliste rahalahendustega.

Kommentaarid
(Külastatud 571 korda, 1 külastust täna)