Soomes homme suur streik – haaratud ligi 100 000 töötajat – seisavad transport ja sadamad

Soome ametiühingute keskliidu SAK liikmete, aga ka mõne teise ametiühingu poliitilised seisukohad mõjutavad neljapäeval oluliselt liiklust ja muid teenuseid ning tööstusettevõtted ja sadamad.

Ametiühingud on neljapäeval, 14. detsembril kella 00.00-23.59 välja kuulutanud ulatuslikud poliitilised streigid. Osa streike jätkub reede hommikuni. Kaasatud on kuni 100 000 töötajat üle Soome, vahendab Iltalehti.

Lisaks kaheteistkümnele SAK-i liikmesametiühingule osalevad streigis juhtivate töötajate ametiühinguliidu STTK liikmed Pro ja Erto, samuti inseneride ametiühing Akava ja DIFF – Ingenjörerna i Finland. Lisaks on haiglaõdede ametiühingud Tehy ja Super teatanud, et nende liikmed ei hakka tegema streigiga seotud töid, näiteks korraldama toitlustust või aitama koristusel.

Bussid, metroo ja trammid

Avaliku ja hoolekandesektori ametiühingu JHL teate kohaselt peatub bussiliiklus eelkõige suurlinnades neljapäeval peaaegu täielikult, kuna streigis osalevad Helsingi piirkonnas, Tamperes ja Turus kohalikke busse opereerivad ettevõtted. Helsingis ja Espoos peatub täielikult ka metroo- ja trammiliiklus. Lisaks mõjutab streik ka Helsingi piirkonna lähironge. Samuti ei sõida streigi ajal Tampere trammid.

Helsingi piirkonna ühistranspordi ettevõte HSL on eraldi teavitanud bussiliinidest, mis aga neljapäeval Helsingi piirkonnas sõitma hakkavad. HSL-i hinnangul on võimalik, et streigipäeval hakkavad vahetustega sõitma ka teised liinid. Lisaks sõidavad normaalselt Suomenlinna ja Kruunuvuorenranta laevad.

Lisaks JHL-ile osaleb streigis auto- ja transporditöötajate ametiühing AKT, mille avaldatud streigiobjektide nimekirjas on suur hulk nii kaug- kui ka kohalike liinide bussiettevõtteid.

Rongiliiklus

Lisaks Helsingi piirkonna lähirongidele peatab streik peaaegu kogu kaugrongiliikluse. Väljaspool streiki on vaid Põhja-Soome öine reisirongiliiklus. Rongiliikluses algab streik südaööl ja kestab neljapäeva kella 19-ni. Kõik reisijate kaug- ja lähirongiliinid on selleks perioodiks tühistatud.

Fintrafficu raudtee liikluskeskus ja maanteeamet Väylävirasto tuletasid aga kolmapäeval autojuhtidele meelde, et streigi tõttu ei seisku kogu raudteevõrgu liiklus, küll aga liigub osa kaubavedusid, aga ka näiteks hooldus- ja raudteeremondivahendid nagu tavaliselt. Seda tuleks arvestada näiteks raudteeülesõidukohtadel liikudes.

VR-i teatel saab kuni neljapäeva, 14. detsembri kella 9-ni hommikul kaugliini üheotsapileti tasuta teisele ajale vahetada. Pileti vahetamine maksab tavaliselt viis eurot.

VR ütleb ka, et streigi korral tagastab ta oma klientidele streigi ajaks ostetud kaug- ja lähireisi ühekordsete piletite hinna automaatselt umbes nädala jooksul.

Maanteeliiklus

Fintrafficu maanteeliikluskeskus hoiatas kolmapäeval, et streigi tõttu võivad neljapäevasel töölesõidu tipptunnil, mil suur osa ühistranspordist on väljas tekkida teedele ummikud.

Need, kes sõidavad autoga, peaksid eelistama autoga ühiskasutust ja võimalusel planeerima oma liikumist väljaspool kõige tihedamat töölesõidu aega. Samuti on hea mõte kasutada neljapäeval kaudtöö võimalust ja vältida muidu tarbetut sõitmist, ütles Fintrafficu liikluskeskuse juht Kari Tarkki pressiteate vahendusel.

Turu lennujaam

JHL-i teatel streigivad neljapäeval Turu lennujaamas töötavad Finavia töötajad.

Koolid, lasteaiad, hooldekodud

JHL-i streik mõjutab ka toitlustamist koolides, lasteaedades ja eakate teenuseid paljudes omavalitsustes.

Helsingi linn teatas kolmapäeval, et toitlustamist saab korraldada linna lasteaedades, koolides ja haridusasutustes, kuid menüüdes võib tulla muudatusi.

Espoos võib streik linna hinnangul mõjutada toidu ja tooraine kättesaadavust. Seetõttu on neljapäeval ja reedel lasteaedades, koolides ja gümnaasiumides tõenäolised menüü muudatused. Streik võib puudutada ka lasteaedade ja koolikinnistute koristus- ja korrashoiuteenust. Lisaks jäävad õuealad lumest koristamata ega liivatamata.

Vantaal mõjutab streik linna teatel toitlustamist enamikus Vantaa haridusasutustes ja lasteaedades. Kooli- ja lasteaiatoit asendatakse põhiliselt snäkke sisaldava varutoidupakiga, mis sisaldab suupisteküpsiseid, smuutisid, mahlasuppi ja näkileiba. Eridieete ei saa arvesse võtta. See aga ei kehti üksuste kohta, kuhu Palmia toitu tarnib.

Tampere piirkonnas toitlustusteenuseid pakkuva Pirkanmaan Voimia Oy teatel ei hakka paljud koolid, lasteaiad ja keskharidusasutused streigi ajal sooja toitu pakkuma, vaid pakuvad hoopis erinevat tüüpi suupisteid. Streigi tõttu ei paku neljapäeval toitu ka eakate päeva- ja tegevuskeskused. See-eest pakutakse haiglates, hooldekodudes ja koduteenustes toitlustamist tavapäraselt.

Streigi tõttu tuleb toitlustamine katkestada ka Kauniainenis, Oulus, Hollolas, Kokkolas, Jämsäs, Lapuas, Isojokis, Saarijärvis ja Ähtäris.

Lisaks on streigil suur mõju avalike ruumide puhastamisele ja korrashoiule. Streigiobjekte on üle kogu Soome kümneid.

Tervishoid

Haiglates ja hooldusasutustes on streiki näha üle riigi, eriti kinnisvarahalduses, aga ka ravile sõitvate patsientide ja töötajate töökohale jõudmise osas.

Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonnas on streik suunatud HUS-i kinnistutele, mis vastutab haiglate kinnisvarateenuste eest. Siiski hindas HUS kolmapäeval, et ühistranspordi streik kajastub ka haiglate patsientide ravis, kuna nii personalil kui patsientidel on raske liikuda.

HUS-i info kohaselt on eesmärk kindlustada patsientide abi, kuid võib-olla tuleb mõni aeg üle viia või muuta kaugvastuvõtule. Nendest teatatakse otse patsientidele helistades. HUS-i info kohaselt võib teavituskõne tulla tundmatult numbrilt.

Samuti tuletatakse HUS-ist meelde, et kui te streigi tõttu vastuvõtule ei pääse, on oluline aeg tühistada. Tühistamine peaks ideaalis toimuma elektrooniliselt, näiteks Maisa või labori elektroonilise vastuvõtuteenuse kaudu. Kui see pole võimalik, võite helistada teenindusüksusesse.

Kauplused

Praeguse info kohaselt ei ole müüjad ega teised kauplusetöötajad streigiga seotud, mistõttu on kauplused avatud tavapäraselt. Streigi ajal võivad aga üksikud piima- ja pagaritooted otsa lõppeda.

Neljapäeval osaleb Soome toiduainete valdkonna ametiühingu SEL streigis 31 toiduainetööstuse asutust ja umbes 2000 töötajat. Streigivad on näiteks Prisma poodides asuvad Fazeri pagariärid, samuti Valio tehased. Streigis osalevad ka Olvi ja Hartwalli tehased.

Post

Streik puudutab posti kohaletoimetamist, kuid väljaspool seda on jõuluposti ja tervishoiuga seotud saadetiste sorteerimine, samuti einete kohaletoimetamine. Posti hinnangul saab jõulukaarte ja -pakke streigist hoolimata jõuludeks tavapäraselt laiali jagada.

Ajakirjanduse kojukanne

Seoses streigiga ei levitata üle riigi ajalehti ja perioodilisi väljaandeid, mida muidu igapäevaselt levitatakse. See-eest peaks ajakirjanduse varajane kojukanne normaalselt toimima.

Tänavad ja kinnistud

Neljapäevane streik mõjutab paljude avalike kinnistute puhastamist, aga ka tänavahooldust. Streik hõlmab näiteks linnakeskkonna osakonda Vantaas ning linnaehituskeskust ja ruumiteenuste osakonda Espoos.

Espoo streik mõjutab linna hinnangul oluliselt talvise hoolduse ressursse, mistõttu tuleb allesjäänud tööjõud suunata põhimaanteedele, eriti öösiti ja streigipäeval.

Turus mõjutab streik linna teatel Kunteci vastutusalade tänavate, kergliiklusradade ja kõnniteede talihooldust. Turu teatel võib hooldustöödes esineda viivitusi sõltuvalt ilmastikuoludest.

Linna teatel peatub neljapäeval seoses streigiga täielikult kesklinna ja selle lähiümbruse tänavate lumekoristus ja libedusetõrje.

Jäätmevedu

AKT streik mõjutab jäätmevedu üle riigi. Näiteks Helsingi piirkonnas nihutatakse suurem osa neljapäevasest prügikastide tühjendamisest edasi. Helsingi piirkonna keskkonnateenistuse HSY andmetel tuleb nihutada ka Helsingi, Espoo ja Vantaa kokkulepitud reoveekaevude tühjendamist.

Osa streigipäevaks planeeritud tühjendustöid plaanis HSY teha juba kolmapäeval. Tühjendamine jätkub reedel ja vajadusel ka laupäeval.

Kui prügikastid on täis, peaksid elanikud võimalusel oma jäätmeid kodus hoidma kuni nende tühjendamiseni, soovitab HSY jäätmekäitlustoimingute juht Juho Nuutinen pressiteates.

Elektri hind

JHL on juba varem teatanud, et kavatseb neljapäeval streikida mitmes elektrijaamas. Streik hõlmab elektrijaamu Espoos, Vantaal, Järvenpääs, Tamperes, Naantalis ja Pietarsaaris. Elektri tootmine katkeb neis jaamades üheks päevaks.

Kuna elektrit on saadaval tavapärasest oluliselt vähem, mõjutab streik energiaettevõtete hinnangul elektri hinda börsil. Samas ei usuta, et elektrist puudu tuleb. Väljaspool streiki on kaugküte.

Kultuuri- ja sporditeenused

Neljapäevased streigid mõjutavad paljusid kultuuri- ja sporditeenuseid üle kogu riigi. Mitmed sise- ja välisspordikohad, nagu jää- ja palliväljakud, samuti basseinid ja tehisjää on neljapäeval suletud.

Helsingis streigib Rahvusgalerii, mis on neljapäeval suletud.

Vantaal suletakse streigi tõttu ujulad ja ujulate spordisaalid, liuväljad, tehisjää, Lumo spordirajatised, Rajatorppa kaljuvarjendi spordirajatised, spordihallid ja teised kohad, mis nõuavad töötajatelt lahtiolekut. Neljapäeval on tühistatud ka ruumide kasutamine.

Espoo linna andmetel võib streik puudutada linna kinnistute, näiteks koolide ja spordirajatiste remondi-, koristus-, kinnisvarahooldus- ja korrapidamisteenuseid. Espoo ei olnud aga kolmapäeva pärastlõunaks veel infot täpsustanud.

Teistes linnades nagu Tampere, Salo, Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Lahti, Hämeenlinna, Forssa, Jyväskylä, Lappeenranta, Savonlinna, Seinäjoki, Rauma, Pori, Vaasa, Varkausu, Joensuus, Lieksa ja Oulu sulgeb streik peaaegu kõik spordikohad, mis nõuavad personali, ja lisaks mitmed kultuurirajatised.

Muud kohad

Streigi alla jäävad asuvad ka mitmed suured ehitusobjektid, sadamad, tööstusettevõtted, pagariärid, paberivabrikud ning kaubandusfirmade logistika- ja jaotuskeskused.

Kommentaarid
(Külastatud 1,828 korda, 1 külastust täna)