Ukraina on sunnitud legaliseerima kanepi, et aidata sõdureid

Ukraina on sunnitud legaliseerima kanepi, et aidata sõdureid pikale veninud sõja tagajärgede leevendamisel.

Venemaa sissetung on toonud kaasa tohutuid raskusi kogu Ukrainas ning kümned tuhanded sõdurid ja tsiviilisikud kannatavad vigastuste ja traumajärgse stressihäire all. Selle taustal on riik valmis legaliseerima meditsiinilise marihuaana juba sel kuul, et pakkuda oma veteranidele potentsiaalset abi, vahendab Bloomberg.

Arutelud Ukrainas kanepi legaliseerimise üle kiirenesid pärast sõja algust ja kulmineerusid tänavuse, 2023. aasta juulis, kui riigi parlamendis läbis esimese lugemise seadus, mis lubab seda kasutada meditsiinilistel eesmärkidel.

Eelnõu lõplik arutelu võib toimuda parlamendi järgmisel istungil, ütles selle tervishoiukomisjoni juht Mõhailo Radutskõi Bloombergile antud telefoniintervjuus. See istung on määratud novembri algusesse, ütlesid kaks seadusandjat. Parlamendi koosolekute täpset ajakava turvakaalutlustel ei avalikustata. Üks seadusandjatest ütles, et õigusakt võidakse vastu võtta sel kuul.

Avalikkuse toetus algatusele jaguneb kaheks, 37% oli vastu ja 35% poolt, selgub Kiievis asuva Razumkovi keskuse juulikuu küsitlusest. Veamäär oli 2,3%.

Mõnede seadusandjate seas on olnud vastureaktsiooni. Eelnõu kiideti esimesel lugemisel heaks 268 poolthäälega – napp võit 450-kohalises parlamendis. Vastaste hulgas on endise peaministri Julia Tõmošenko juhitud fraktsioon, kes on väitnud, et ravikanep käivitaks kontrollimatu tootmise ja tarbimise. Tema rühm nõuab selles küsimuses valijate referendumit.

Eelnõu toetab aga võimupartei Rahva teener, millel on suurim esindatus parlamendis. Ülioluline on see, et ideed toetab president Volodõmõr Zelenski.

„Et meie kodanikud kannataksid sõja valu, stressi ja traumasid, peame lõpuks õigustatult legaliseerima ravikanepipõhise ravi kõigile, kes seda vajavad,” ütles ta juunis seadusandjatele.

Parlamendi tervishoiukomisjoni liige Olga Stefanõšõna ütles intervjuus, et seaduseelnõu „on eriti oluline praegu, mil meie riik on aktiivses sõjafaasis, et leevendada lahinguvigastuste valu ja parandada psühholoogilisi seisundeid ajal, mil paljud ukrainlased on stressis”.

Kuigi paljud ärevuse ja muude vaevuste all kannatavad ukrainlased loodavad, et kanep annab abi, on ikka veel palju vaidlusi selle üle, kas marihuaana on tegelikult hea ravivahend. Mõned uuringud näitavad, et kanep võib lihtsalt ajutiselt tuimestada traumaatilised emotsioonid ja sellel võib olla kahjulikke kõrvalmõjusid või olla kahjulik, kui seda kasutatakse pikema aja jooksul. 2019. aastal võttis Ameerika Psühhiaatrite Assotsiatsioon selle kasutamise vastu seisukoha, viidates usaldusväärsete uuringute puudumisele. Sellegipoolest on veteranide meditsiinilise kanepi kasutamist USA-s legaliseerimise lobitöö argumendina sageli esitatud.

Kui see heaks kiidetakse, on retsepti alusel ukrainlastel lubatud osta marihuaanat kuus kuud pärast seaduse jõustumist. Meelelahutuslik kasutamine ei ole lubatud ja tootmist kontrollib rangelt valitsus.

Pole üllatav, et eeldatakse, et sõjaveteranid moodustavad suure protsendi kasutajatest. Venemaa-vastases sõjas osalevate ukrainlaste arv võib ulatuda 4 miljonini ehk umbes 10 protsendini kogu elanikkonnast, tsiteeris RBC-Ukraine riigi veteranide asjade ministri Julia Laputina hinnanguid.

Valitsusvälise rühmituse Athena: Women Against Cancer juhi asetäitja Viktoria Romanjuk ütles, et talle meeldib eelnõu üleüldiselt, kuid ta eelistaks rohkem võimalusi, mis laiendaksid juurdepääsu marihuaanale.

„Tagasiside meie organisatsiooni liikmetelt, kes põgenesid riigist sõja tõttu ja on saanud marihuaanapõhiseid uimasteid välismaal, on positiivne,” ütles ta ühes intervjuus, lisades, et kanep on neil aidanud iiveldust ja unetust leevendada ning pakkuda kergendust valu vastu. „See ravi peaks olema kättesaadav neile, kes jäid Ukrainasse, sest see on liiga palju inimestele, kes kannatavad samaaegselt vähki ja sõda.”

Venemaa vägede vastu võitlev ja eelnõu toetav 36-aastane nooremseersant Tarass Gajevitš kutsus seadusandjaid üles seda kiiresti heaks kiitma. „Kui see läbi ei lähe, on see probleem sõduritele ja seega kogu ühiskonnale, kui nad seda ravi ei saa,” ütles ta.

Ameerika Südameassotsiatsiooni eelseisval koosolekul on kavas esitleda ulatuslikku uuringut, mille kohaselt suureneb 34 protsendi võrra südamepuudulikkuse risk neil, kes igapäevaselt kanepit tarvitavad.

Kommentaarid
(Külastatud 650 korda, 1 külastust täna)