Soomet on tabanud suur koroonalaine – need inimesed on kõige suuremas ohus

Soome terviseameti reovee seire ütleb, et koroonaga nakatumised on selgelt tõusuteel. Uue koroonalainega samal ajal on oodata ka gripi- ja RS-viiruse epideemiate algust. Kui suurt haiguslainet sel talvel oodata on?

Soomes on uus koroonaga nakatumiste laine, ütleb terviseameti peaarst Tuija Leino. Hetkel on koroonaviiruse tõttu haiglaravil umbes paarsada patsienti, praegu on tõesti käimas korralik koroonalaine, lisab ta.

Peaarst Leino on eriti mures eakate pärast, keda viirus pole aastate jooksul veel tabanud, vahendab MTV.

Meil ​​on endiselt päris palju eakaid inimesi, kes pole veel koroonaviirusega kokku puutunud. Kuigi vaktsineerimine pakub palju kaitset, oleks see hübriidimmuunsus veidi tõhusam. Kui olete korra viirusega kokku puutunud ja seejärel vaktsiine saanud, siis olete veidi paremini kaitstud, märgib ta.

„Kahjuks on surmajuhtumeid väga vanade ja kehva tervisega inimeste seas ka sel aastal, kui see on nende esmakordne kokkupuude viirusega,” ütles Leino MTV saates Viiden jälkeen.

Koroonaviirust ringleb aga peaarsti sõnul endiselt palju, eriti nooremate vanuserühmade seas, kuid nende haigused on sageli kerged. 75 protsenti terviseameti registritesse sattunud nakatumistest leitakse üle 70-aastastel inimestel.

Isegi kui ilmneb ainult eakate haiguskoormus, levib viirus loomulikult palju rohkem meie, nooremate, töötavate ja koolilaste seas. Reovee seires on koroonaviirus tõusnud neli nädalat, peaaegu kogu aeg.

Eakate ja riskigruppi kuuluvate inimeste jaoks on see siiski tõsine haigus, ütleb Leino.

Gripp ja RS-viirus võivad ilmneda ka koroonaviiruse uue lainega samal ajal. Nende haiguste kõige hullem periood pole aga veel alanud ning tänavu pole kummagi haiguse puhul ette näha väga halba aastat – erinevalt eelmisest aastast.

Meil ​​ei ole sellist immuunsusdefitsiiti, mis oli tollal 2022. aastal, kui oli paar aastat vahele jäänud ja gripp polnud eriti levinud. Immuunsus elanikkonnas oli langenud ja siis oli selgelt oodata suuremat lainet, nüüd on oodata tavalist gripilainet.

Sama ka RS-viirusega, ka see ei saanud levida. Igal juhul tuleb see tugevalt välja vaid igal teisel aastal, nii et me ei oota ka selle ebanormaalselt suurt levikut, ütleb Leino.

Leino sõnul võib praegune koroonalaine hakata langema enne, kui näiteks gripihooaeg korralikult tõusma hakkab.

Kommentaarid
(Külastatud 992 korda, 1 külastust täna)