Soomes avastas tollikoer laste mänguasjade sisse peidetud narkootikume

Aasta tollikoera auhinna saab Turus töötav narkokoer Pepi, kelle tänavune terane koon paljastas muu hulgas Hollandist saabunud mänguasjadesse peidetud narkootilised ained. Auhind antakse üle detsembris toimuval koertemessil.

Käesoleva, 2023. aasta märtsis viibis tolli narkokoer Pepi Turus ekspressveofirma laos töölähetuses. Koer leidis saadetise, kust leiti 500 grammi amfetamiini. Narkootikumid olid peidetud laste mänguasjade sisse. Sarnast saadet oli kaks.

Hiljem sama aasta juunis tegi Pepi Turu ekspressveofirma laos veel ühe avastuse – seekord oli tegemist laste puslega, mille sisse oli peidetud 600 grammi ravimit MDMA.

Nii amfetamiin kui MDMA olid Soome saabunud Hollandist. Tänavakaubanduses oleks konfiskeeritud narkootiliste ainete väärtus kokkuvõttes olnud umbes 36 000 eurot.

Kuriteo paljastamisel oli mõlemal juhul väga oluline roll narkokoera tegevusel. Ilma koerata oleksid need narkosaadetised ilmselt avastamata jäänud, ütleb tolli uurimise juht Kimmo Kaunisto.

Pepi pälvib sel aastal suurepärase töö eest narkokoerana kogu tema karjääri jooksul aasta tollikoera tiitli. Auhind antakse üle 16. detsembril Helsingi messikeskuses toimuval koertemessil. Soome Kennelliit premeerib igal aastal oma tööga välja paistnud teenistuskoeri.

Rahuliku loomuga Pepi on enesekindel ja täpne töötaja

Labradori retriiver Pepi asus tollikoerana tööle koos oma koerajuhi Mika Niemenmaaga 2017. aastal Helsingi-Vantaa lennujaamas, kust need kaks umbes aasta tagasi Turusse kolisid.

Meie töökeskkond on väga mitmekesine. Näiteks võtame sadamas vastu reisijaid või laevadelt saabuvaid autosid. Teostame ülevaatusi kaubaterminalides ja töötame ka lennujaamas. Turus teeme palju asju koos teistega, samas kui Helsinki-Vantaal oli töö iseseisvam, räägib Niemenmaa.

8-aastane Pepi on Niemenmaa kolmas narkokoer. Tema juhendaja sõnul on Pepi tööstiil enesekindel, omaalgatuslik ja aktiivne.

Pepil on väga tundlik nina ja ta tunneb isegi liikuvate autode lõhnu. Kutsikana oli Pepi tõesti endassetõmbunud, aga kui trenn algas, üllatas ta mind oma aktiivsusega täiesti. Pepi oskab tööl puhkeaega magades maksimaalselt ära kasutada, see on tegelikult üks koera tugevusi, kirjeldab Niemenmaa.

Iseloomult on Pepi rahulik ja tagasihoidlik ning tähelepanu keskpunktis olemist eriti ei naudi. Peres on ka kaks teist koera ja kaks jänest. Juhendaja sõnul eelistab Pepi aga oma oludes rahus olla.

Tollikoerad aitavad ühiskonda kaitsta

Enamik tollikoeri on koolitatud uimasteid otsima, kuid tollil on ka koeri, kes on spetsialiseerunud sigarettide, huuletubaka, sularaha ja toidu otsimisele.

Koertega töötamine on osa tolli ulatuslikust kontrollitööst. Koera haistmismeel on hindamatuks abimeheks teatud tollikontrolli ja eeluurimisülesannete täitmisel ning nende töö on produktiivne – leiud viivad sageli kriminaaluurimiseni. 2022. aastal tegid tollikoerad kokku 36 800 kontrolli.

Kommentaarid
(Külastatud 1,069 korda, 2 külastust täna)