Soome majandus pööras III kvartalis langusse

Soome statistikakeskuse andmetel vähenes 2023. aasta juulis-septembris sisemajanduse koguprodukti maht eelmise kvartaliga võrreldes 0,9% ja oli tööpäevade arvuga korrigeerituna 1,2% väiksem kui aasta tagasi.

Tänavuse, 2023. aasta teise kvartali aastane muutus jäi -0,4% juurde ning muutus eelmise kvartaliga võrreldes vähenes 0,4%-ni (oli 0,6%).

Eurostati koostatud esialgsetel andmetel jäi EL-i regiooni sisemajanduse kogutoodang juulis-septembris eelneva kvartali tasemele.

Tööstussektoritest langes 2023. aasta juulis-septembris eelmise kvartaliga võrreldes metsa-, keemia- ning elektri- ja elektroonikatööstuse toodang. Metallitööstuses aga lisandväärtus kasvas. Ehitusmaht on alates 2022. aasta juulist-septembrist langenud ja ka 2023. aasta kolmandas kvartalis selgelt vähenenud.

Kaubandussektor langes 2023. aasta juulis-septembris võrreldes eelmise kvartaliga. Teenindusvaldkondade pikalt kestnud kasv katkes, kui aprillist juunini kahanesid mitmed teenindusvaldkonnad. Finants- ja kindlustussektori mahuandmed korrigeeriti 2023. aasta esimese kahe kvartali kohta hinnaandmete uuendamise tõttu allapoole. Info- ja sidesektoris ning äriteenustes lõppes 2022. aasta algusest jätkunud ühtlane kasv 2023. aasta kolmandas kvartalis.

Kommentaarid
(Külastatud 264 korda, 1 külastust täna)