Professor: Soomes liialdatakse D-vitamiiniga, mis on kõige mürgisem

Soomes soovitatakse D-vitamiini mõnikord liiga entusiastlikult, ütleb toitumisteraapia professor Ursula Schwab.

Toiduamet soovitab täiskasvanutele (vanuses 18–74) talvel D-vitamiini toidulisandit võtta vaid juhul, kui inimene ei saa toiduga piisavalt D-vitamiini – näiteks D-vitamiiniga rikastatud piimatooteid või kala süües. Toitumisteraapia professor Ursula Schwab ütleb, et näeb vahel apteegireklaame, mis liialdavad vitamiinivajadusega, vahendab MTV.

Ma ei poolda alati soovitusi [apteegi materjalidest]. Meil on D-vitamiini kohta väga konkreetne soovitus, kuid olen näinud erinevaid juhiseid. Näiteks, et kõik vajavad talvehooajal D-vitamiini toidulisandit, kuid see pole tõsi, rääkis Schwab saates Viiden jälkeen.

Professori sõnul saab enamik soomlasi piisavalt D-vitamiini toidust. Keskmiselt saavad soomlased palju D-vitamiini, aga kui ei tarvita piimatooteid, leivamääret ega kala – siis on talvel D-vitamiini vaja.

Ta tuletab meelde, et päevane soovitus on 10 mikrogrammi. See on teadaolevalt kõige mürgisem vitamiin. Seda ei tohiks mingil juhul liiga palju tarvitada, ütleb Schwab.

Soome Arstide Liidu Duodecimi Terveyskirjasto.fi toob näite D-vitamiini mürgistuse sümptomitest.

Bostonis puutus hinnanguliselt 33 000 tarbijat viie ja poole aasta jooksul kokku piimaga, mille D-vitamiini kogus liitri kohta on tavalisest tarbitavast enam kui sada korda suurem. Sajad inimesed jäid haigeks. Kõige sagedasemad mürgistusnähud olid isutus, kaalulangus, üldine nõrkus, iiveldus, oksendamine ja vedelikupuudus, vahendab Terveyskirjasto.fi.

Apteegis on müügil kuni 50 mikrogrammised D-vitamiini toidulisandid. Apteegiketi Yliopiston Apteekki juhtivproviisor Mikaela Pammo ütleb, et tavaliselt võetakse suuri koguseid arsti retsepti alusel.

Täiskasvanutele on soovitatav 10 mikrogrammi. Võib esineda olukordi – tavaliselt arsti soovitusel –, kui vajate rohkem D-vitamiini. Samuti saab testida D-vitamiini taset. Nii saate teada, kas vajate D-vitamiini soovitatust rohkem, ütles Pammo saates Viiden jälkeen.

Toiduamet soovitab 1-17-aastastele ning rasedatele ja rinnaga toitvatele naistele talvel 10 mikrogrammist D-vitamiini toidulisandit. Kahekordne annus vitamiinipreparaate (20 µg) aastaringselt on soovitatav üle 75-aastastele inimestele, inimestele, kes ei viibi palju väljas, kes kannavad kaetud riideid ja tumedanahalised inimesed.

Kommentaarid
(Külastatud 1,001 korda, 1 külastust täna)