Soome presidendikandidaat skandaali keskmes: vihjab, et ajakirjandus on ostetav

Soome presidendikandidaat Mika Aaltola on sattunud skandaali keskmesse, kuna ta vihjas intervjuus väljaandele Journalisti, et ajakirjandus on ostetav.

Aaltola ütles, et talle on pakutud, et kui ostab väljaandest reklaami, siis saab ka „muud”. Ta polnud nõus selle väljaande nime ütlema, vahendab Iltalehti.

Sellele reageeris Helsingin Sanomate ajakirjanik Salla Vuorikoski, kes märkis sotsiaalmeedias, et kui Aaltola väide tõele vastab, siis tähendab see, et ajakirjandus on ostetav ja see on reeglite rikkumine. Ta loodab, et Aaltola avalikustab väljaande nime, kes sellise pakkumise tegi.

Soome erakonna Liike Nyt parlamendisaadik ja presidendikandidaat Harry ‘Hjallis’ Harkimo märkis sotsiaalmeedias, et tema on 40 aastat meedias reklaami ostnud, aga midagi sellist pole ta küll täheldanud.

Soomes järgib ajakirjandus Avaliku Sõna Nõukogu poolt koostatud ajakirjanikele suunatud suuniseid, mis keelavad reklaamimüügi mõju ajakirjanduslikule sisule. Juhendis täpsustatakse, et „piir teadete ja toimetuse materjali vahel tuleb hoida selgena” ning „varjatud reklaam tuleb tagasi lükata”. Kui Aaltolale väidetavad lubadused on antud, rikukb see räigelt ajakirjaniku juhiseid.

Poliitikareporter Ilkka Hemmilä nendib sotsiaalmeedias, et kriitika on kohane, kuna ajakirjandus on „avalik ala”. Ilma konkreetse sihtmärgita külvab kriitika aga kahtlust.

Ajakirjandus on avalik ala, seega kriitika on asjakohane. Aga kui kriitikal pole sihtmärki, taandub see lihtsalt kahtluse külvamisele. Mika Aaltola vihjab oma raamatus meedia ebausaldusväärsusele – „Võib-olla on need üsna tähelepanuväärsed tähelepanekud,” kirjutab Suomen Kuvalehtis töötav Hemmilä.

Mika Aaltola kandideerib eelseisvatel presidendivalimistel valijate ühenduse kaudu. Väljaanne Journalisti on ajakirjanike ametiühingu ajakiri.

Kommentaarid
(Külastatud 335 korda, 1 külastust täna)