Soome diplomaat: Venemaa kasutab Ukrainas juba tuumarelva

Venemaa seisukohalt on tuumarelvaga ähvardamine ratsionaalne tegevus, leiab Soome diplomaat.

Pensionil diplomaadi Pasi Patokallio sõnul kasutab Venemaa president Vladimir Putini juhitud Venemaa „juba praegu Ukrainas tuumarelva”. Relvakontrolli ekspert Patokallio on olnud Soome suursaadik Iisraelis, Kanadas ja Austraalias.

Venemaa kasutab seda ähvardamiseks. President Putin ja mis iganes muud tuulepead on ähvardanud kasutada tuumarelvi Ukrainas ja ka Lääne vastu. Selles mõttes on tuumarelva juba kasutatud, ütles Patokallio neljapäeval MTV saates Huomenta Finland.

Putin tõi tuumarelvad esimest korda esile suurpealetungi ajal kohe, kui sai selgeks, et paraadmarss Kiievisse ei õnnestu. Putin teatas toona edevalt, et andis tuumajõududele kõrgendatud valmisoleku korralduse.

Pärast seda on Venemaa tuumarelva kaarti sagedamini kasutanud ja see on ka toiminud, hindab Patokallio.

Ähvardus on olnud tõhus, sest on selgelt pidurdanud Lääne toetust Ukrainale eskaleerumise hirmu tõttu, märkis ta.

Ukraina puhul on eskaleerumise hirm rumaluse algus, sest tuumarelva kasutamine Ukrainas pole sugugi tõenäoline ega Venemaa huvides, lisab ta.

Helsingi ülikooli teaduskolleegiumi juht Tuomas Forsberg on Patokallioga samal seisukohal. Tuumarelva kasutamine alternatiivina on nii karm, et isegi väike tõenäosus mõjutab poliitikat. Läänes peetakse seda stsenaariumi veidi suuremaks kui on selle tegelik tõenäosus, ütles Forsberg juulis MTV uudistele.

Tuumarelvadest rääkides on inflatsiooni oht. Aga kui Venemaa tuumarelvadest ei räägiks, võiksid lääneriigid arvata, et ohtu pole peaaegu üldse, leiab Forsberg.

Diplomaat Patokallio sõnul on tuumarelvadega ähvardamine mõistlik tegevus, kui konteksti arvesse võtta. Mida iganes te Venemaast ei arva, on see selles küsimuses ratsionaalne, leiab Patokallio.

Muidugi võib öelda, et venelased on hullud, aga ma ei usu sellesse teooriasse. Venelaste tegevus on olnud ratsionaalne suurvene imperialismi raames. Tuumarelvaga ähvardamine on moraalselt vastumeelne, kuid sellise mõtteviisi järgi ratsionaalne, leiab ta.

Suurvene tuumaks on ettekujutus Venemaast kui Euroopa, eelistatavalt kogu maailma juhtivast suurriigist. Minu arvates pole Venemaa Ivan Suure ajast peale rahvusriik, vaid impeerium, märgib Patokallio.

Ivan Suur, kes valitses 15.–16. sajandil oli algselt Moskva suurvürst. Ta mitmekordistas oma võimusfääri relvade, raha ja diplomaatiaga. Üldiselt arvatakse, et ta pani aluse Vene riigile.

Kommentaarid
(Külastatud 1,591 korda, 1 külastust täna)