Soomes tuleb suur õhujõudude õppus

Soome lennuoperatsioonide õppus Ruska 23 toimub 25.-30. septembril 2023. Kokku osaleb õppusel umbes 60 lennukit ja umbes 4500 sõdurit.

Õppusel treenitakse eelkõige Karjala ja Satakunta lennubaaside töötajaid ja reservväelasi. Õppusel osaleb umbes 2600 reservväelast. Õppusel osalevad kõik õhuväe üksused. Lisaks osalevad õppusel Soome partner- ja liitlasriikide sõdurid.

Ruska 23 koolitab kogu õhuväge. Õppusel kasutatakse keerulisi sihtsituatsioone ning väed harjutavad baasis nii õhu- kui ka lahingutegevust. Vastavalt õhuväe hajutatud lahingumeetodile kasutatakse õppusel mitut baasi ümber Soome. Õppuse põhibaasid on Rissala, Pirkkala ja Rovaniemi. Õppuse ajal lennatakse ka Tervo ja Vieremä maanteebaasidest. Lisaks toimuvad lennud Tikkakoski, Oulu, Kokkola, Vaasa, Jämijärvi, Pori, Jorointe ja Varkause piirkonnas. Soome lennukeid toetatakse ka Kallaxi baasis Rootsis.

Õhuväel on pädev personal, kõrge valmisolek ja kaasaegne tase – ja Ruska 23 tugevdab neid veelgi. Õppusel hoitakse ja arendatakse õhuväe võimet kaitsta Soomet koos partnerite ja liitlastega, võtab kokku õppuse juht, õhuväe operatsioonide ülem kolonel Karri Heikinheimo.

Lennuoperatsioonid ööpäevaringselt

Enamik õppusel osalevatest lennukitest on F/A-18 Hornet mitmeotstarbelised hävitajad. Lisaks neile osalevad õppusel reaktiivõppelennukid Hawk, õhuväe side- ja transpordilennukid, maaväe transpordihelikopterid NH90 ning rahvusvaheliste partnerriikide ja liitlaste lennukid.

Õppusel osaleb umbes 10 lennukit partner- ja liitlasriikidest, õppusel osalevad lennundusüksused Rootsist ja Suurbritanniast. Rootsi toob õppusele mitmeotstarbelised hävitajad JAS-39 Gripen ja Suurbritannia hävitajad F-35. Rootsi lennukid baseeruvad õppuse ajal Pirkkala baasis. Briti kuningliku õhuväe hävitajad tegutsevad Queen Elizabethi lennukikandjalt Norra ranniku lähedal ega asu Soomes.

Õppuse lennuoperatsioonid algavad esmaspäeval, 25. septembril kell 12.00 ja lõpevad laupäeval, 30. septembril kell 15.00. Esmaspäeva ja teisipäeva lennud lõpevad õhtuti kell 22. Alates kolmapäevast, 27. septembrist edasi on lennud igal kellaajal. Kogu õppuse vältel on tegevusi baasides ööpäevaringselt.

Õppusel Ruska 23 toimuvad nii lennuoperatsioonid madalatel kõrgustel kui ka ülehelikiirusega lennud, millega lennatakse üle 10 kilomeetri kõrgusel maa kohal. Lisaks kasutatakse õppusel lennuki enesekaitserakettide hulka kuuluvaid šrapnelle ja rakette. Puru võib põhjustada valesid ilmaradari vaatlusi ja raketid võivad hetkeks taevas paista ereda valguse nähtustena. Lisaks võivad operatsioonid maapinnal tekitada müra.

Kommentaarid
(Külastatud 768 korda, 1 külastust täna)