Soome sõjaline operatsioon Malis on lõppenud

Soome kaitseväe osalemine ÜRO juhitud operatsioonil MINUSMA on Malis lõppenud. Soome rahuvalvajad naasid kodumaale pühapäeval, 24. septembril 2023.

Operatsioon MINUSMA lõpeb seoses ÜRO Julgeolekunõukogu 30. juunil tehtud otsusega. 2013. aastal loodud operatsiooni ülesannete hulka kuulusid muu hulgas tsiviilisikute kaitse, inimõiguste jälgimine ning humanitaarabi ja tagasirände võimaluste toetamine Malis. Soome on MINUSMA operatsioonil osalenud alates 2013. aastast maksimaalselt 20 sõduriga korraga. Alates 2013. aastast on operatsioonil teeninud kokku umbes 80 Soome sõdurit.

Soomlaste kogujõud oli operatsiooni lõppedes neli inimest, kes kõik töötasid staabikohtadel. Staabiohvitseride tööülesannete hulka kuulusid näiteks sideohvitseri tegevus, olukorrapildi säilitamine ja erinevate staabi planeerimisprotsessi kuuluvate toodete ettevalmistamine. Kümne osalemisaasta jooksul on soomlaste koosseisu kuulunud lisaks staabiohvitseridele muuhulgas ka eraldi loodud mobiilne väljaõppeosakond ja rühm arste.

Soome rahuvalvajad naasid kodumaale

Viimased operatsioonil osalenud soomlased naasid kodumaale pühapäeval, 24. septembril 2023. Malist Soome naasnud väeosad ja operatsioonil kasutatud riigilipu võttis vastu maaväe operatsioonide ülem brigaadikindral Sami-Antti Takamaa. Lipp antakse sõjamuuseumile hiljem üle.

Soomlased töötasid MINUSMA operatsioonil pühendumuse ja raudse professionaalsusega. Oskusi hinnati operatsioonil ka rahvusvaheliselt, tänas brigaadikindral Takamaa kodumaale naasnud rahuvalvajaid.

Sõjalises kriisireguleerimises osalemine on üks kaitseväe põhikirjalisi kohustusi. Soome osaleb kümnel sõjalisel kriisireguleerimisoperatsioonil kokku ligikaudu 450 sõduriga. Enamik, umbes 200 rahuvalvajat teenib ÜRO juhitud UNIFIL-i operatsioonil Liibanonis.

Kommentaarid
(Külastatud 256 korda, 1 külastust täna)