Virolaiset kiekkoilijat jääkiekon SM-liigassa

Jääkiekko on ylivoimaisesti Suomen suosituin urheilulaji. Sen pääsarja, eli SM-liiga, vetää illasta toiseen tuhansia katsojia lehtereille ja jopa satoja tuhansia katsojia ruudun ääreen. Suosituimmat joukkueet, eli Ilves, Tappara ja HIFK yltävät jopa 8 000 katsojan katsojakeskiarvoihin runkosarjassa ja tamperelaisjoukkueet yli 10 000 katsojan pudotuspeleissä. MM-kilpailut ovat koko kansan juhla ja Suomi on jokaisissa kisoissa yksi suursuosikeista voittamaan kultaisen mitalin ja on siinä useaan otteeseen onnistunutkin. Virossa laji ei kuitenkaan ole saanut vastaavaa tuulta alleen, kuin Suomessa. Lajin sarjapelit eivät kerää juuri katsojia ja maajoukkue rämpii kaukana A-sarjan glamourista. Yksittäiset virolaiset pelaajat ovat kuitenkin onnistuneet nousemaan merkittäviksi tekijöiksi lajissa ja tätä kirjoittaessa SM-liigassa on pelannut kaikkiaan 10 virolaista pelaajaa ja tämän lisäksi virolaissyntyinen Leo Komarov, joka on yltänyt urallaan NHL:ään saakka. Tässä artikkelissa esittelemme kolme merkittävää SM-liigassa pelannutta virolaispelaajaa.

Toivo Suursoo, TPS (1996-1998)

TPS oli 1990-luvulla Suomen valtias Jokereiden ohella. Virossa jääkiekko oli tuntematon laji ja siinä missä kasinoalan ummikko voisi kysyä, että ”mitä tarkoittaa slotti?” saattoi 90-luvulla virolainen kadunmies ihmetellä: ”Mitä tarkoittaa paitsio jääkiekossa?”

TPS:n huippujoukkueeseen värvättiin kuitenkin nuori virolainen kiekkoilijanalku, Toivo Suursoo. 20-vuotias nuorukainen otti heti ensimmäisellä kaudella paikkansa nimekkäästä miehistöstä, puhkaisten 10 maalin rajan SM-hopealle yltäneessä TPS:ssä. Toisella kaudella meno oli vieläkin vakuuttavampaa, kun Suursoo teki 17 maalia vain 38 ottelussa. Ilman osan peleistä syönyttä sairauslomaa, mies olisi ollut 10 parhaan joukossa maalintekijätilastossa. Runkosarjan voittaneen TPS:n kausi päättyi kuitenkin yllättäen heti puolivälierissä piskuista Kiekko-Espoota vastaan. Tämän kauden jälkeen nuori Suursoo siirtyi suurempiin ympyröihin Ruotsin Elitserieniin, eikä miestä nähty enää koskaan SM-liigassa. Uransa aikana hän pelasi Suomen ja Ruotsin lisäksi muun muassa Venäjän pääsarjassa sekä AHL:ssä.

Siim Liivik, HIFK, Blues, KooKoo (2008-2018)

4-vuotiaana Virosta Suomeen muuttanut Siim Liivik alotti monien suomalaispoikien tavoin jääkiekon harrastamisen jo pienenä. Ensimmäinen seura oli Itä-Helsingin Kiekko, josta hän myöhemmin siirtyi Suomen suurseuroihin kuuluvan HIFK:n junioreihin. Liivik raivasi tiensä aina HIFK:n SM-liigajoukkueeseen asti, jossa pelasi suurimman osan liigaurastaan. HIFK:n lisäksi mies edusti myös kolme kautta Espoon Bluesia ja yhden kauden Kouvolan KooKoota. Liivikin pelaajaura päättyi Itävallassa vuonna 2020. Tätä kirjoittaessa Liivikin 456 runkosarjaottelua ja 57 pudotuspeliottelua ovat paras noteeraus virolaisista pelaajista. Liivik oli osa HIFK:n Suomen mestaruuden voittanutta joukkuetta vuonna 2011 ja voitti lisäksi hopeaa vuonna 2016. Nykyään Liivik on osa SM-liigalähetyksiä tuottavaa Hockey Night -tiimiä CMore-kanavalla.

Robert Rooba, Blues, JYP (2011-)

Robert Rooba on toinen yli 400 SM-liigaotteluun yltänyt virolaispelaaja ja häntä voi pitää merkittävimmän uran SM-liigassa tehneenä virolaispelaajana. Liivikistä poiketen, hän ei muuttanut lapsena Suomeen vaan pelasi junioriuransa Virossa ja siirtyi vasta jääkiekon perässä 17-vuotiaana Suomeen. Robertin isä Jüri oli jääkiekkoilija, joka osaltaan vaikutti Robertin lajivalintaan Virossa. Robert Rooba pelasi uransa ensimmäiset kaudet Espoon Bluesissa, mutta varsinainen läpimurto tapahtui vasta JYPissä, joka huipentui 30 maalin kauteen 2020-21. Tämä riitti kakkossijaan koko sarjan maalipörssissä ja unelmasopimukseen KHL-liigaan. Siellä Rooba ei kuitenkaan onnistunut ja palasi Liigaan kaudeksi 2022-23. Vuonna 2017 Rooba voitti JYPin kanssa SM-pronssia. Rooba on myös tuttu näky Viron maajoukkueessa ja on syksyyn 2023 mennessä pelannut jo 12 arvokisat Viron paidassa. Aikuisten arvokisaotteluita on kertynyt peräti 58 kappaletta. Tätä kirjoittaessa pian 30 vuotta täyttävä Robert Rooba valmistautuu kauteen 2023-24 jyväskyläläisen JYPin kapteenina.

(Külastatud 432 korda, 1 külastust täna)