Euroopa Liit kehtestas Valgevene suhtes uued sanktsioonid

Euroopa Liit reageeris Valgevene siseolukorra halvenemisele ja kaasosalusele Venemaa rünnakus Ukraina vastu, kehtestades uued sanktsioonid. Euroopa Liidu liikmesriigid kiitsid Valgevene-vastaste sanktsioonide pikendamise heaks eile neljapäeval, 3. augustil 2023.

Otsusega ühtlustati Venemaa- ja Valgevene-vastased sanktsioonid, et vältida Venemaa-vastastest sanktsioonidest kõrvalehoidmist. Lisaks rakendati sanktsioone üksikisikute ja kogukondade suhtes.

EL-i otsuse kohaselt on tulirelvade müük, tarnimine, üleandmine või eksport Valgevenesse keelatud. Ekspordikeeldude osas laiendati näiteks topeltkasutusega toodete ja tehnoloogia ekspordikeeldusid, hõlmates ka pooljuhte, elektroonilisi integraallülitusi ja optilisi komponente. Lisaks laiendati lennu- või kosmosetööstust puudutavaid ekspordikeeldusid, mis hõlmaksid ka lennukimootoreid ja nende osi.

EL kehtestas Valgevene suhtes sanktsioonid esmakordselt 2004. aastal. Loetellu on kantud nii üksikisikud kui ka juriidilised isikud. Lisaks neile kehtivad Valgevene suhtes relvaekspordi keeld, ülelennu-, stardi- ja maandumiskeeld Valgevene lennufirmadele EL-i piirkonnas ning 2022. aasta märtsis kehtestatud valdkondlikud sanktsioonid.

Kommentaarid
(Külastatud 293 korda, 1 külastust täna)