Virolaiset kuljettajat Rallin MM-sarjassa 2000-luvulla

Suomi tunnetaan todellisena rallikansana. Suomeen on vuosien saatossa mennyt lukuisia maailmanmestaruuksia, sillä mestaruuteen ovat yltäneet neljä kertaa maailmanmestaruuden voittaneet Juha Kankkunen ja Tommi Mäkinen, kaksi kertaa tittelin vienyt Marcus Grönholm, sekä kertaalleen maailmanmestaruuden voittaneet Markku Alén, Ari Vatanen, Timo Salonen, Hannu Mikkola ja tietysti tuorein suomalainen mestari Kalle Rovanperä, joka ei urallaan tule varmasti yhteen maailmanmestaruuteen jäämään.

Suomalaisten lisäksi myös Viro on varsinkin 2000-luvulla tullut tunnetuksi erinomaisista rallikuljettajista. Lukumääräisesti niitä ei ole yhtä paljon, kuin Suomessa, mutta kuitenkin niin monta, että Viroa voi nykyisin hyvällä syyllä kutsua yhdeksi maailman johtavista rallikansoista Suomen, Ranskan ja Iso-Britannian ohella. Suuren suosion ansiosta Viro on saanut MM-sarjaan myös oman kilpailun, joka ei vielä perinteiltään pärjää Suomen rallille, mutta on jo lyhyessä ajassa muodostunut kesän kohokohdaksi maassa. Tässä artikkelissa esittelemme Viron 2000-luvun menestyksekkäimpiä rallikuljettajia.

Urmo Aava

Urmo Aavaa voi hyvällä syyllä pitää Markko Märtinin ohella Viron rallin uuden tulemisen pioneerina. Aava ei ollut yhtä menestynyt kuin Märtin, mutta kilpaili 2000-luvun alkupuolella lukuisissa kilpailuissa. Aavan debyytti tapahtui vuoden 2002 Suomen rallissa, jossa urakka kuitenkin päättyi keskeytykseen. Seuraavalla kaudella Aava osallistuikin jo 7 osakilpailuun ja oli usean kauden ajan vakionäky kilpailuissa. Ensimmäistä MM-sarjassa saavutettua pistettä mies joutui kuitenkin odottamaan aina vuoteen 2007 saakka, jolloin hän sijoittui Suomen rallissa seitsemänneksi. Samalla kaudella Aava oli pisteillä myös Uuden-Seelannin osakilpailussa.

Vuosi 2008 oli Aavan uran paras, sillä hän sijoittui pisteille peräti viidessä osakilpailussa, joista huippuna Kreikan rallin neljäs sija. MM-taulukossa Aava oli 11. Urmo Aava kilpaili tämän jälkeen vielä kolmesti ja päätti rallin MM-sarjauransa samaan paikkaan, missä sen aloittikin, eli Suomen ralliin. Predict with Tony -työkalu ei ehkä olisi Aavaa laskenut suosikkien joukkoon, mikäli olisi aikoinaan ollut saatavilla, mutta Urmo Aava jätti lähtemättömän jäljen Viron rallihistoriaan.

Markko Märtin

Legendaarinen Markko Märtin debytoi rallin MM-sarjassa jo 21-vuotiaana Suomen MM-rallissa ja se oli lähtölaukaus uralle, joka jäi monen rallifanin mieleen. Märtin selviytyi ensimmäistä kertaa pisteille vuoden 1999 Kreikan rallissa, jossa hän oli viides, mutta todellista läpimurtoa jouduttiin odottamaan aina vuoteen 2002 saakka. Kyseisellä kaudella Märtin sijoittui peräti kahdeksan kertaa pisteille ja huipennuksena nousi kakkoskorokkeelle sarjan päättäneessä Iso-Britannian MM-rallissa. Vuosina 2003 ja 2004 Märtin oli vakionäky palkintokorokkeella ja onnistui myös voittamaan kolme osakilpailua. Vuoden 2003 MM-taulukossa mies oli viides ja vuonna 2004 peräti kolmas. Ura päättyi voitottomaan 2005-kauteen, joka kuitenkin toi useamman palkintopallisijoituksen.

Märtin jäi legendaksi virolaiseen rallihistoriaan ja oman ralliuransa jälkeen mies on jatkanut rallin parissa auttaen uusia virolaisia kuskeja nousemaan huipulle.

Ott Tänak

Kiistämättä historian suurin virolainen rallilegenda on yhä vieläkin aktiivikuljettajana toimiva Ott Tänak. Tänak oli ensimmäistä kertaa mukana vuonna 2009 kahdessa rallissa. Tämän jälkeen Tänak osallistui monta vuotta useaan kilpailuun kaudessa, mutta muutamaa palkintokorokesijoitusta lukuunottamatta ilman mainittavaa menestystä. Vuonna 2017 nähtiin kuitenkin tasonnosto. Tänakista tuli tuttu vieras palkintopallilla ja myös keskikoroke kävi tutuksi. Tänak sijoittui kolmen parhaan joukkoon MM-sarjassa vuosina 2017, 2018, 2019, 2020 ja 2022. Näistä vuosi 2019 oli kuin unelmaa, sillä Tänak katkaisi Sebastien Ogierin mestaruusputken ja selviytyi historian ensimmäiseksi virolaiseksi maailmanmestariksi. Vuoden 2023 kesään mennessä Tänak on voittanut urallaan 18 osakilpailua, 1 maailmanmestaruuden, 1 MM-hopean, sekä 3 MM-pronssia. On hyvin mahdollista, että menestystä tulee vielä lisää.

(Külastatud 449 korda, 1 külastust täna)