Vene ajakirjanik arvab, et riigis tuleb kodusõda – paljud usuvad seda

Vene opositsioonilise meediakanali Dovod peatoimetaja Ilja Kosõgin lahkus kodulinnast Vladimirist ja suundus Poola, et anda avalikkusele ausalt teada Venemaa sõjakaotustest.

Ta koostab hukkunud Vene sõdurite nimekirja, tõestamaks, et Venemaa valetab sõjas hukkunute arvu kohta, vahendab Yle.

Kosõgin usub, et Venemaa on teel kaose poole.

Kosõgin ütles intervjuus Yle-le, et uurib Vladimiri oblastisse maetud Vene sõdurite saatust. Kinnitatud on 260 sõduri isikud. Näiteks on teada saadud, et Wagner on oma ridadesse värvanud mitu süüdimõistetud mõrvarit. Jämedalt öeldes mõrvavad Vene mõrvarid inimesi Ukrainas.

Kosõgin ütles, et inimeste suhtumine Wagneri sõduritesse on muutumas. Sõja algusaegadel peeti Ukrainas hukkunud Wagneri sõdureid rahvuskangelasteks, kuigi paljud neist olid teadaolevalt kurjategijad. Pärast Wagneri mässu lakati neid nimetamast rahvuskangelasteks.

Dovod, BBC ja teine opositsiooniline kanal Mediazona on suutnud kinnitada 26 000 Vene sõduri hukkumise Ukrainas. Venemaa kalmistutele on maetud arvatavasti vähemalt 50 000 sõdurit.

Muidugi ei räägi arv üksi täit tõtt Venemaa sõjaliste kaotuste kohta. Paljud inimesed on teadmata kadunud. Lisaks matab Venemaa sõdureid Ukraina idaosas okupeeritud aladele. Sealt on raske infot hankida.

Kosõgini hinnangul tuleks andmed sõjaliste kaotuste kohta korrutada vähemalt kolmega, et jõuda Venemaa tegelikele kaotustele isegi lähedale.

Venemaa ametlikud andmed hukkunute kohta on 2022. aasta septembrist ja siis räägiti 5937 hukkunust. Paljud venelased usuvad neid numbreid.

Kosõgini sõnul tundub, et vene inimesed kasutavad sõja kohta üha enam kulunud retoorikat, et alternatiive pole. Mõned kardavad, et riik laguneb ja langeb kaosesse, kui Venemaa kaotab. Paljud tunnistavad, et sõda on kohutav asi, kuid nende jaoks tuleb sõda jätkata, kuni Venemaa võidab.

Kosõgin ütles, et sõja algus, mobilisatsiooni käivitamine ja viimati Wagner on venelasi uutmoodi lõhestanud. Venemaa on praegu kodusõjale palju lähemal kui aasta tagasi. Wagneri mäss tõestas seda. Isegi need, kes toetavad sõda, usuvad kodusõja puhkemisse.

President on Venemaal kogu poliitilise süsteemi Püha Graal, peaaegu nagu pühak. Putin pole kunagi varem nii nõrk välja näinud kui Wagneri mässu ajal. Kui idee Putinist kui nõrgast juhist hakkab kodanike seas levima, toob see tõenäoliselt kaasa suure murrangu Venemaa poliitilises süsteemis. Tundub, et suuri muutusi näeme juba 2024. aastal, ütles Kosõgin.

Kosõgin räägib, et tal on Venemaast enamasti negatiivsed tunded. Eelkõige tunneb ta pettumust. Moraalselt küsitavad sõjaõhutajad on olnud osa ühiskonnast, kus ta on elanud 38 aastat, ja ta ei saanud sellest varem aru.

Venemaale naasmise kohta ütles Kosõgin, et on raske uskuda, et lähitulevikus toimub selline muutus, et saaksin tagasi minna. Ta leiab, et Venemaad ootavad ees rasked ajad. Võib juhtuda, et naaseb Venemaale. On veel imepisike lootus, et kunagi naaseb ta kodumaale.

Kommentaarid
(Külastatud 10,966 korda, 1 külastust täna)