USA-s kasvab plahvatuslikult puugihammustuse tagajärjel eluohtliku liha-allergia saanute arv – Soomes vaid mõni üksik juhtum

Ameerika Ühendriikides on järsult kasvanud inimeste arv, kes said puugihammustusest haruldase liha-allergia. Probleemist teatas teiste hulgas Briti ringhäälingufirma BBC.

See selgub USA haiguste tõrje ja ennetamisega tegeleva asutuse CDC neljapäeval avaldatud uutest andmetest.

CDC ütleb oma väljaandes, et allergiajuhtumid on seotud amblyomma americanum puuguliigiga, mida leidub Ameerika Ühendriikide ida- ja kaguosas ning Kesk-Läänes. Samas lisab CDC, et võimalike allergia põhjustajatena ei ole täielikult välistatud ka teisi puuguliike.

Puugi süljega seostatud alfa-gal sündroom (AGS) on tõsine ja potentsiaalselt eluohtlik allergiline seisund. AGS-i nimetatakse ka alfa-gal allergiaks, punase liha allergiaks või puugihammustuse liha-allergiaks.

CDC hinnangul võib Ameerika Ühendriikides allergia olla kuni 450 000 inimesel.

Meditsiiniajakirjas Duodecim 2021. aastal avaldatud artiklis teatatakse, et Soomes on seni leitud üksikuid täiskasvanutel esinenud haigusjuhte, kuid Rootsis on leitud juba sadu haigeid.

Duodecimi andmetel võib allergilise reaktsiooni seostamine liha söömisega olla keeruline, sest sümptomid ilmnevad pika viivitusega ja sageli hilineb ka diagnoos.

Alfa-gal (galaktoos-alfa-1,3-galaktoos) on suhkur, mida leidub imetajate lihas (sealiha, veiseliha, küülikuliha, talleliha, hirveliha jne) ja imetajate-põhistes toodetes (nt želatiin, lehmapiim, piimatooted, mõned ravimid). Inimeste ja teiste primaatide kehas ei ole alfa-gali.

AGS-i põdevatel inimestel võib esineda mitmesuguseid sümptomeid, sealhulgas nõgestõbi või sügelev lööve; iiveldus või oksendamine; kõrvetised või seedehäired; kõhulahtisus; köha; õhupuudus või hingamisraskused; vererõhu langus; huulte, kõri, keele või silmalaugude turse; pearinglus või minestamine; või tugev kõhuvalu. Sümptomid ilmnevad tavaliselt 2–6 tundi pärast toidu söömist või kokkupuudet muude alfa-gali sisaldavate toodetega (nt želatiiniga kaetud ravimid).

Puuk saab alfa-gali teiste imetajateverd imedes. Inimene võib saada lihaallergia, kui alfa-gal kandub inimese kehasse puugi sülje kaudu.

Austraalias Sydney piirkonnas on sarnase liha-allergia põhjustanud ka teine ​​puugiliik.

Kommentaarid
(Külastatud 1,686 korda, 1 külastust täna)