Meedia: Ukrainasse võitlema läinud soome meest kahtlustatakse rasketes kuritegudes

Võõrleegioni võitlejana Ukrainasse läinud soomlast kahtlustatakse väljaande Ilta-Sanomat andmetel Soomes mitmes raskes narkokuriteos ja raskes tulirelvakuriteos.

Tegemist on Soome lõunaosast pärit umbes 40-aastase mehega, kes sai lahingutes haavata ja kelle võitleja nimi leegionis on „Joker”. Ilta-Sanomat intervjueeris meest eelmisel nädalal avaldatud artiklis. Mees sai juuni alguses toimunud lahingutes raskelt haavata ning viimastel andmetel oli ta Ukraina haiglas taastumas.

Mees võeti kuriteokahtlustuse tõttu vahi alla 2021. aasta suvel, kuid vabastati politsei otsusega sama aasta septembris. Intervjuus Ilta-Sanomatele ütles „Joker”, et lahkus Ukrainasse 2022. aastal.

Ilta-Sanomate andmetel kahtlustatakse meest endiselt kõnealustes kuritegudes ning tema roll narkootikumidega seotud üksuses on politseiuurimise põhjal olnud märkimisväärne.

Häme politsei uuritava narkoasja uurimise juht, kriminaalkomissar Toni Käyhkö ütleb, et politsei on selle tervikuga seoses uurinud mitmeid raskeid narkokuritegusid.

Kahtlusaluseid on mitu ning uuritavad kuriteod ulatuvad pika ajaperioodi peale. Politsei ei kinnita ühegi kahtlusaluse nime.

Võib öelda, et see on organiseeritud kuritegevus. Tegemist on väga suure koguse väga ohtliku narkootilise ainega, mida on organisatsiooni kaudu levitatud, märkis kriminaalkomissar.

Juhtum on seotud USA Keskkriminaalpolitsei FBI operatsiooniga, mis on uurinud erinevates riikides tegutsevate kurjategijate krüpteeritud sõnumivahetust.

Anomi suhtlusplatvorm oli välja töötatud FBI-s, kuid platvormi kasutanud inimesed ei teadnud seda tol ajal. Sõnumite põhjal saadud materjal viis erinevates riikides, sealhulgas Soomes arvukate kriminaaluurimisteni.

Lisaks on kuriteokahtlustus seotud ka teise kurjategijate kasutatava suhtlusplatvormiga nimega Sky ECC, mille krüpteering õnnestus politseil enam kui kahe aasta eest lahti murda. Sky ECC sõnumites ilmnenud kuriteokahtluste tõttu on Soomes algatatud samuti mitu kriminaaluurimist. Uurimisel on peamiselt narkokuriteod.

Politsei teatel on uurimine viibinud politseiasutuste rahvusvahelise koostööga seotud põhjustel. Viivitus ei ole seega tingitud asjaolust, et ükski kahtlusalune ei olnud kättesaamatu või põgenenud politsei eest.

Kui Ukrainas võidelnud meest hiljem eelnimetatud kuritegudes süüdistatakse ja ta süüdi mõistetakse, võib teda oodata pikk vanglakaristus.

Raske narkokuriteo eest karistatakse 1–10 aasta pikkuse vangistusega. Kui isik mõistetakse korraga süüdi rohkem kui ühes kuriteos, võib karistuse maksimummäär sel juhul pikeneda kolme aasta võrra. Seetõttu oleks maksimaalne karistus uurimise all olevate kuritegude eest 13 aastat vangistust.

Mees on varemgi politseiga kokku puutunud, kuna tal on varasemast palju narko- ja vägivallakuritegusid. Ilta-Sanomate andmetel kuulus mees vähemalt 2000ndate aastate alguses motojõuku nimega Rogues Gallery, mis on rühmitus, mis eraldus 2000ndate aastate vahetusel motoklubist Cannonball MC.

Kommentaarid
(Külastatud 1,095 korda, 1 külastust täna)