Kindral: Venemaa kaalub juba, kuhu ründab, kui Ukraina vasturünnaku jõud ammendub

Ukraina on nõrgestanud Venemaa luure- ja löögijõudu, eriti suurtükiväe osas, hindab Austraalia erukindral Mick Ryan sotsiaalmeedias.

Ukraina on jätkanud vasturünnakut vähemalt kolmel rindel ja väidetavalt ka teatud valdkondades edasi liikunud, kirjutab USA mõttekoda Institute for the Study of War (ISW) oma viimases olukorra ülevaates.

Ukraina asekaitseministri Hanna Maljari sõnul on riigi väed viimase nädala jooksul edenenud Bahmutist veidi lõuna pool ning Lääne-Donetski ja Ida-Zaporižja vahel Berdjanski piirkonnas.

Vene allikad väidavad ka, et Ukraina on korraldanud piiratud rünnakuid Donetski oblasti lääneosas Velõka Novosilkast lõunas, märgib ISW. Venemaa allikate väitel on Ukraina edasi jõudnud ka Zaporižja oblastis asuvast Orihivist lõuna pool.

Ukraina kindralstaap seevastu väidab, et riigi väed jätkavad rünnakut Berdjanski ja Melitopoli suunal. Rünnakute täpseid asukohti ega tulemusi ei ole avalikustatud, teatab ISW.

Ukraina vasturünnak pole suutnud läbimurdeid tuua. Teisalt on riigi esindajad väitnud ka, et armee pole veel oma põhirünnakut sooritanud. Vasturünnaku probleeme on seletatud nii Venemaa süvakaitse, Ukraina õhujõudude puudumise kui ka koostöö puudumisega erinevate relvaliikide vahel.

Austraalia armee erukindrali Mick Ryani sõnul on selge, et Ukrainas sõdivate Vene vägede ülem, kindralstaabi ülem Valeri Gerassimov on rahul sellega, et Venemaa rajas Ukraina lõunaossa märkimisväärsed kaitsepositsioonid.

Kuigi suurt osa Ukraina vägedest pole veel lahingusse paisatud, on Gerassimovil olnud nüüd seitse nädalat aega, et jälgida Ukraina relvajõudude rünnakuid lõunas ja idas ning neist õppida, kirjutab Ryan.

Tõenäoliselt tunneb Gerassimov, et (kaitsepositsioonid) on andnud talle hingamisruumi ja ta suudab päästa oma lahinguväed, samal ajal kui Vene väed tõrjuvad Ukraina rünnakuid ja nõrgestavad Ukraina jõude, jätkab ta.

Selle „hingamisruumi” on Venemaa juba osaliselt ära kasutanud, sest Briti kaitseministeeriumi hinnangul üritab Venemaa lääne armeegrupp ilmselt praegu tungida üle Ukraina kirdeosas Harkivi oblastis asuva Oskili jõe.

Suurbritannia peab tõenäoliseks, et Venemaa on suurendanud väiksemate üksuste rünnakuid Harkivi ja Luhanski oblastis. Briti kaitseministeerium on märganud ka suurtükitule suurenemist.

Vene allikad on öelnud, et riigi väed edenesid Kupjanskist kirdes, Svatovest edelas ja Kreminnast läänes, kuid sõjauuringute instituudi andmetel pole nende Venemaa edusammude kohta ühtegi pildilist tõendit.

Venemaa koondas Lõmani-Kupjanski piirkonda enam kui 100 000 sõdurit, enam kui 900 tanki ja 370 raskeraketiheitjat, väitis USA meediakanali CNN vahendusel eelmisel nädalal Ukraina ida armeegrupi teabeülema asetäitja Serhi Tšerevatõi.

Kuigi Ukraina lõunaosas võitlevad Vene väed on Ryani sõnul „suhteliselt värsked”, avaldavad ukrainlased neile märkimisväärset survet.

Ukraina on nõrgestanud Venemaa luure- ja löögijõude, eriti suurtükiväe osas. Varem oli Venemaal suurtükiväe ja laskemoona osas märkimisväärne eelis, kirjutab Ryan.

Gerassimov usub, et võidab kurnamissõja Ukraina vastu, kirjutab Ryan. Tõenäoliselt mõtleb Gerassimov juba praegu, millise operatsiooni saab Venemaa läbi viia hetkel, kui Ukraina vasturünnak on oma jõu ammendanud.

Gerassimov loomulikult eeldab ja loodab, et see juhtub enne, kui Ukraina väed suudavad läbi murda.

Arvestades rindejoone pikkust, mõlema poole vägesid ja sihikindlust (paistab), on ukrainlased ja venelased valmis pikaks sõjaks suvel ja sügisel, kirjutab Ryan.

Kommentaarid
(Külastatud 10,431 korda, 1 külastust täna)