Soomes hakkas langema elektrilepingute hind – mis hinnaga nüüd elektrit pakutakse?

Tähtajaliste elektrilepingute hind on kevade jooksul oluliselt langenud. Börsihinnaga seotud lepingute kõrval on taas kasvanud tähtajaliste lepingute populaarsus.

Hetkel ostavad umbes pooled klientidest tähtajalise lepingu ja pooled börsielektri lepingu, ütleb energiafirma Helen müügi- ja klienditeeninduse eest vastutav direktor Anu-Elina Hintsa väljaandele Taloussanomat.

Energiaagentuuri juhitava võrdlusveebi sahkonhinta.fi andmetel sai teisipäeval Vihreä älyenergia-nimelise müüja käest kolmekuulise fikseeritud hinnaga elektrilepingu odavaima hinnaga 8,99 senti kilovatt-tunni kohta. Kalleim hind oli Lammaisten Energia 14,90 senti kilovatt-tunni eest. Tegemist on kaheaastase tähtajalise lepinguga. Mõlemal on lisaks energiatasule ka kuutasu.

Hinnad on samad olenemata tarbimisest või elukohast. Ehk siis võrdluse järgi pole hindades vahet, kas sõlmisite kaugküttega korteri või elektriküttega eramu lepingu või oli kasutuskoht Espoos või Rovaniemis.

Aprillis alandas elektri hinda osaliselt ajutine käibemaksu alandamine. Maksusoodustus kehtis detsembrist aprillini ning selle aja jooksul oli elektrienergia käibemaks kümme protsenti. Nüüd on maks naasnud 24 protsendile.

Elektri hind on aasta algusega võrreldes selgelt langenud. Kui Taloussanomat jaanuaris hindu võrdles, oli odavaim fikseeritud hinnaga tähtajaline elektrileping 22,00 senti kilovatt-tunni eest. Kalleim hind oli 26,50 senti kilovatt-tunni eest.

Tähtajaliste lepingute puhul ei saa tarbija lepingut muuta ning fikseeritud hind kehtib kogu lepinguperioodi jooksul. Praktikas järgib tähtajaliste lepingute hind elektrifutuuride turgu. Elektrifutuuride hinnad on hinnad, millega elektri hulgimüügiturul tehingud eelnevalt kokku lepitakse.

Praegu on kõige levinum elektrilepingu liik elektri börsihinna alusel. Selles varieerub elektri hind isegi tunniti vastavalt Põhjamaade elektribörsi Nord Pool noteeringutele.

Teisipäeval ulatus Nord Pooli hinnavahemik madalaimalt 0,1 sendilt 7,7 sendile kõrgeimal tasemel kilovatt-tunni kohta.

Möödunud sügisel lõpetasid paljud energiaettevõtted futuurlepingute müügi sootuks, sest futuuride hinnad tõusid hüppeliselt ja kogu elektriturg näis ebastabiilne.

Suvised hinnad on praegu võrreldes aasta alguse hindadega üsna madalad – see näitab aastasisese kasutusmahu mõju. Suvel on hinnad tavaliselt madalamad ja talvel kõrgemad, ütleb Heleni esindaja.

Praegu on Põhjamaade futuuriturul kaubeldud juuni-juuli elektrihinnaga neli senti kilovatt-tunni eest. Varasügise hind on kuus senti.

Jutt on Põhjamaade süsteemihinna tulevikust, millele Soomes lisandub regionaalne hinnavahe ehk Soome elektrihinna ja süsteemihinna vahe.

Talvekuudel on elektrituru hind endiselt kõrge, näiteks 2024. aasta jaanuaris-märtsis on praegune sulgemishind 95,60 eurot megavatt-tunni eest, mis tähendab, et kliendihind on sel hetkel umbes 13–14 senti kilovatt-tunni eest.

Näiteks kui võtta praegu kaheaastane tähtajaline leping, siis hinnakujunduses on Hintsa sõnul arvestatud nii madalamaid suvehindu kui ka talviseid kõrgemaid hindu. Seda varianti tasub kaaluda, kui eesmärk on talvel kõrgeimaid hindu vältida, ütleb ta.

Kommentaarid
(Külastatud 1,519 korda, 1 külastust täna)