Skandaal Soomes: haiglas on uuritud valitsuse liikme isikuandmeid, kahtlusalusel on Soome-Vene kodakondsus

Helsingi ja Uusimaa ravipiirkond HUS teatas aprillis, et üht töötajat kahtlustatakse sadade inimeste andmete loata vaatamises.

HUS-is on uuritud ühe peaminister Sanna Marini valitsuse ministri terviseinfot, edastas Suomen Kuvalehti. Väljaande info pärineb valitsusallikast, kelle sõnul teavitati valitsust asjast eelmisel nädalal.

Kuvalehti ei tea, millise ministriga on tegu.

Eelmisel nädalal teatas HUS, et üht töötajat kahtlustatakse tõsises andmeturbe rikkumises. Koostöös ametivõimudega läbi viidud uurimise kohaselt oli kliendiarvetega tegelenud raamatupidamisjuht 2019. aasta oktoobrist kuni käesoleva, 2023. aasta märtsini teinud alusetuid otsinguid nii rahvastikuinfo süsteemis kui ka HUS-i patsientide infosüsteemides, vahendab MTV.

HUS teatas, et töösuhe töötajaga on lõpetatud ning politseile on tehtud uurimistaotlus ning teavitatud andmekaitsevolinikku. Kuvalehti teatel on keskkriminaalpolitsei (KRP) alustanud eeluurimist.

Kuvalehti info kohaselt on kahtlustataval Vene ja Soome topeltkodakondsus ning sama info edastati varem ka MTV saates Aasia ytimessä. Uudistes öeldakse, et KRP pole infot kinnitanud.

Asja ilmsikstulekul tühistati töötaja juurdepääsuõigused süsteemidele ja töövahendid võeti kohe ära. HUS-i haldusdirektor Suvi Posio ütles aprilli teates, et loata andmeid vaadati HUS-i patsientide ja töötajate kohta, aga ka inimeste kohta, kellel pole HUS-iga mingit seost. Kokku oli loata vaadatud sadade inimeste andmeid.

Posio ütles, et kasutajaõigused olid tööks vajalikud, kuid töötaja on oma õigusi kuritarvitanud. Töötaja oli rahvastikuinfo süsteemist vaadanud inimeste põhi- ja pereinfot. Patsiendi infosüsteemist oli töötaja vaadanud isikuandmeid ja mõnel juhul ka infot HUS-i visiitide kohta.

HUS-i andmetel nägi töötaja patsientide infosüsteemist võimalike visiitide ja raviperioodide nimekirja. Tal ei olnud juurdepääsu patsiendi haiguslugudele, uuringute tulemustele ega sarnasele raviteabele.

Kuvalehti uudise kohaselt öeldi valitsusele pressikonverentsil, et politseil puuduvad tõendid selle kohta, et kahtlustatav oleks infot edasi andnud.

Kommentaarid
(Külastatud 3,490 korda, 1 külastust täna)