VIDEO: Hispaania naine elas 500 päeva koopas, ei teadnud sõjast midagi

Sotsiaalmeediasse on pandud video Hispaania naisest, kes elas 500 päeva 70 meetri sügavusel koopas ja ei teadnud sõjast midagi. Ta tuli välja 14. aprillil.

50-aastane Beatriz Flamini on sportlane ja mägironija. Neine laskus koopasse vabatahtlikult 20. novembril 2021. Koobas on sus 70 meetri sügavusel Motrilis, Hispaania lõunaranniku linna Granada lähedal.

Järgmine kord nägi ta päikesevalgust reedel, 14. aprillil 2023 kell 9.10 kohaliku aja järgi. Flamini koopas veedetud 500 päeva on uus maailmarekord. Sellest on teatanud paljud meediad, nagu spordiajakiri Marca ja ajaleht El País.

Kui Flamini koopast välja tuli, võeti teda maa peal aplausiga vastu. Vaid vähem kui kaks tundi pärast pinnale jõudmist osales Flamini pressikonverentsil, kus ta rääkis ajakirjanikele oma kogemustest maa all.

„Kui lubate, võiksin duši all käia, ma pole poolteist aastat vett puutunud,” naljatas naine väljaande La Vanguardia andmeil ajakirjanikele.

Flamini on tippsportlane, mägironija ja speleoloog ehk koobaste uurija. Võitluskunsti Taekwondoga hakkas ta tegelema juba lapsena, märgib La Vanguardia.

Neljakümnendates eluaastates tabas naist vaimne kriis ja ta otsustas viieks päevaks üksi mägedesse minna, selgitas naine enne koopasse sulgumist Active Womani podcastis. Mägedes leidis ta, et naudib askeetlikku elu looduses rohkem kui ühiskonnaga kohanemist.

Nüüd on kümme aastat möödas sellest, kui Flamini lahkus oma kodust, töökohast ja „tavalisest elust”.

Enne koopasse minekut rääkis Flamini meediale, et tema eesmärk on testida oma füüsilist ja vaimset vastupidavust.

„See pole midagi, mida ma olen sunnitud tegema, vaid midagi, mille ma valisin. See äratab minus suurt uudishimu ning pakub jõudu ja rõõmu,” rääkis ta Marca vahendusel.

Koopas on inimmõistusele ja eriti ajule raske keskkond – ja mitte ainult sääskede tõttu. Pimedas suletud ruumis pole peaaegu mingeid sensoorseid stiimuleid ega ole võimalik tajuda aja möödumist. Flaminil oli koopas internetiühendus, kuid ta kasutas seda ainult sõnumite saatmiseks. Ta ise ei saanud koopavälisest maailmast mingit infot.

Naine ütles, et rääkis pooleteise aasta jooksul vaid iseendaga. Tema tiimikaaslane hoidis naist püsti, sest tasakaal oli kadunud.

Maa all ta tegi sporti, joonistas, maalis pilte, kudus ja luges raamatuid. Maa all polnud mingeid hääli, kostis vaid vaikset vee tilkumist.

Ta luges läbi 60 raamatut ja joogivett kulus 1000 liitrit. Naise tiimikaaslased tõid talle aeg-ajalt teatud kohta toitu. Ta pidas koopas olles videopäevikut ja kirjeldas oma tundeid videotega, mille ta filmis endast koopas viibimise ajal.

„Asi ei ole selles, kas aeg läheb kiiremini või aeglasemalt, aeg ei möödu, sest kell on alati neli hommikul,” ütles ta.

Flamini koopakogemus on osa Timecave’i projektist, milles osalevad Granada ja Almería ülikoolid. Nüüd, kui Flamini on tagasi maa peal, uurib grupp psühholooge, milliseid võimalikke neuropsühholoogilisi ja kognitiivseid muutusi karm kogemus naisele on põhjustanud.

Siin on video asja kohta:

Kommentaarid
(Külastatud 690 korda, 1 külastust täna)