Vene sõdurid haigestusid Ukrainas siberi katku

Ukraina Melitopoli linnapea Ivan Fjodorovi sõnul olid Zaporižja oblastis kindlustuste kallal töötanud Vene väed nakatunud siberi katku. Sellest teatab Telegraph.

Fjodorovi sõnul nakatusid sõdurid veiste matmisplatsi kaevamisel. Arstid diagnoosisid vähemalt kahel sõduril siberi katku nakkuse, misjärel määrati kogu üksus karantiini. Kaks sõdurit viidi Melitopoli haiglasse, kust nad toimetati nimetamata kohta.

Telegraphi hinnangul valmistasid sõdurid tõenäoliselt ette kaitset Ukraina eeldatava vasturünnaku vastu.

See pole esimene kord, kui Vene väed kogevad täiemahulise sõja ajal Ukrainas keskkonnategurite tõttu karme tingimusi. Näiteks eelmisel aastal Tšernobõli tuumaelektrijaama kaitsevööndis kaevikuid kaevanud sõdurid puutusid Ukraina ettevõtte Enerhoatomi andmetel kokku suure hulga kiirgusega.

Siberi katk on haigus, mida põhjustab bakter Bacillus anthracis, mis esineb USA haiguste tõrje ja ennetamise keskuse (CDC) andmetel looduslikult pinnases. Inimesed võivad haigestuda, kui nad puutuvad kokku seda kandvate loomade või loomsete saadustega, näiteks korjustega.

Siberi katku saab kasutada ka bioloogilise relvana ja CDC andmetel võib seda levitada näiteks pulbrite abil.

Siberi katku sümptomiteks on iiveldus, verine oksendamine ja peavalu. Haigus oli levinud endise Nõukogude Liidu territooriumil, seda intensiivse ja ekstensiivse loomakasvatuse tõttu.

Siiski on haigus tänapäeval paranenud tervise- ja hügieenimeetmete tõttu vähem levinud.

Kommentaarid
(Külastatud 12,040 korda, 5 külastust täna)