Vene kummituslaevad kaardistavad Läänemere ääres kriitilisi kohti – eesmärk on Põhjamaade taristu halvamine

Taani meedia teatab, et Põhjamaade vetes on märgatud Vene laeva, mille tekil seisab maskis ja relvastatud mees. Laev on üks paljudest, mida kahtlustatakse sõja puhuks Põhjamaade taristu kaardistamises.

Venemaa kaardistab praegu Soome, Taani, Norra ja Rootsi vetes asuvaid tuulikuid, gaasitorusid ning elektri- ja internetikaableid, väidavad luureteenistused ja eksperdid, vahendab Iltalehti.

Taani ringhäälingu DR allikate väitel on Venemaa eesmärk Põhjamaade vastu suunatud sabotaaži kavandamine. See võib tähendada üle Atlandi ookeani ja ülejäänud Euroopasse viivate elektri- ja andmekaablite läbilõikamist.

Taani politsei luureteenistuse vastuluure juht Anders Henriksen ütleb, et Venemaa valmistub sõjaks Lääne vastu. Kui tekib konflikt, on nad valmis ja teavad, mida teha, kui tahavad Taani ühiskonda halvata, ütleb Henriksen.

Venemaa tegevuse uurimine on läbi viidud koostöös Põhjamaade riiklike ringhäälingutega. Seal on lisaks Taani DR-ile Soome Yle, Norra NRK ja Rootsi SVT.

Avalik-õiguslikud ringhäälingufirmad on kogunud andmeid pealtkuulatud raadioside kohta, mis on paljastanud Põhjamaade vetes seilavad „kummituslaevad”, mis on püüdnud oma asukohta teiste eest varjata.

DR toob kümnete laevade hulgast välja näiteks Vene mereväe „Admiral Vladimirski”, mis ametlikel andmetel teeb uurimistööd, kuid meedia allikate väitel kasutatakse seda ka luuretööks.

DR-il õnnestus pealtkuulatud raadioteadete põhjal laeva asukoht kindlaks teha, kuna laev oli tihedas kontaktis Venemaa mereväebaasiga, uuendades oma asukoha andmeid. Taani ajakirjanik ja kaameramees sõitsid paadiga Sjællands Odde poolsaare lähedale, olles tunnistajaks mitmele maskis ja relvastatud isikule, kes seisis tekil, ning ühele mundrikandjale, kes kandis kuulivesti.

DR võttis ühendust Venemaa kaitseministeeriumiga ja küsis muu hulgas, miks on „Admiral Vladimirski” meeskond maskeeritud ja relvastatud. Kaitseministeerium päringule ei vastanud. Ka Venemaa Põhjamaade suursaadikud on keeldunud kommentaaridest. Vaid Venemaa suursaadik Norras on kirjalikult kommenteerinud, et uurimislaevad töötavad „täielikult rahvusvahelise õiguse kohaselt”.

„Admiral Vladimirski” olevat kuu aega tiirutanud Läänemeres, Põhjameres, Kattegatis ja Suur-Beltis, viibides mitu päeva avamere tuuleparkide juures. Väidetavalt on ka teised Vene laevad näiteks korduvalt ületanud samu merealuseid kaableid.

Mereväe kapten ja sõjaväeanalüütik Jens Wenzel Kristoffersen Kopenhaageni ülikoolist kommenteerib, et laevad on kaardistanud tuuleparkide muudatusi ja uurinud, kuidas rünnak kõige paremini läbi viia. Norra hübriidohtude ekspert Åse Gilje Østensen arvab, et laevad panevad lisaks sabotaaži sihtmärkide kaardistamisele ka meremiine.

Kopenhaageni ülikooli mereinfrastruktuuri eksperdi Tobias Liebetrau sõnul võivad kriitiliste infrastruktuuride rünnakud avaldada märkimisväärseid tagajärgi näiteks tervishoiusüsteemidele, finantssektorile ja meediale. Halvimal juhul võib rünnak peatada kas kogu ühiskonna või teatud valdkonnad.

Kommentaarid
(Külastatud 3,096 korda, 1 külastust täna)