Uus areng: Poola on valmis lubama oma territooriumile tuumapommid

Venemaa soovib paigutada tuumarelvad Valgevenesse, riiki, mis piirneb NATO liikmesriikide Poola, Leedu ja Lätiga.

Kuidas sellele reageerivad naaberriigid, uuris Saksa agentuur DPA.

Poola on valmis osalema laiemalt NATO tuumaheidutuses – seda isegi ilma tuumapomme Poola territooriumile paigutamata. „Poola oleks potentsiaalselt valmis laiendama oma osalust ja koostööd NATO tuumaheidutusmeetmete raames ning võtma vastutust,” ütles Poola presidendi Andrzej Duda julgeolekunõunik Jacek Siewiera intervjuus Saksa agentuurile DPA. „Tuumarelvade kasutuselevõtt on erinev,” lisas ta.

Paar päeva tagasi teatas Venemaa president Vladimir Putin, et soovib paigutada tuumarelvad Valgevenesse – riiki, mis piirneb Poolaga. NATO riigid nagu USA ja Saksamaa reageerisid rahulikult. USA on juba aastakümneid paigutanud tuumarelvi mitmesse Euroopa riiki, sealhulgas Saksamaale. Rheinland-Pfalzi liidumaal Eifelis asuvas Bücheli õhuväebaasis hoitakse väidetavalt kuni 20 pommi. Seal paiknevad ka Tornado hävitajad, mis peaksid relvi kasutama hädaolukorras.

NATO žargoonis nimetatakse seda „tuumajagamiseks”. Poola on seni osalenud vaid konsultatsioonidel, näiteks NATO tuumaplaneerimise grupis, mis koguneb ülisalajaselt. Sieviera ei öelnud, kuidas ta suuremat osalust täpselt ette kujutab. Samas märkis ta, et tuumajagamine hõlmab ka lennukeid, mis võivad kanda „erirelvi”.

Poola president Duda teatas juba eelmise aasta oktoobris oma põhimõttelisest huvist NATO tuumaheidutuses suuremas osalemises. „Oleme Ameerika liidritega rääkinud, kas USA kaalub sellist võimalust. Teema on lahtine,” ütles Duda toona Poola väljaandele Gazeta Polska. Tol ajal anti mõista, et tuumarelvade paigutamine Poola territooriumile on üks võimalus.

Küsimusele, kas Poola soovib oma territooriumile tuumarelvi, et end turvalisemalt tunda, vastas Siewiera: „Asi pole tunnetes, vaid arvutustes. Euroopas on tuumajagamisel juba palju tuumarelvi.”

Kommentaarid
(Külastatud 746 korda, 1 külastust täna)