Suomalaisten aikuisten sähkösavukkeiden käyttö: Väestöpohjainen tutkimus (2023)

Sähkösavukkeiden käyttö on yhä yleistynyt viime vuosina, kun lukuisat tupakoijat ovat siirtyneet tähän tupakkaa korvaavaan vaihtoehtoon apukeinona vähentää nikotiinin saantia tai lopettaa tupakointi. Kuten kaikkien muidenkin uusien trendien kohdalla, myös tähän liittyen on herännyt kysymyksiä siitä, mitä sähkötupakointi on, miten sähkösavukkeita käytetään ja onko se sallittua. Tässä tutkimuksessa perehdytään sähkötupakoinnin perusteisiin ja pohditaan, onko se sallittua Suomessa.

Mitä sähkösavukkeet ovat? Onko sähkötupakointi sallittua Suomessa?

Sähkötupakointi on Suomessa laillista, mutta tarkoin säänneltyä. Sähkösavukkeiden ja e-nesteiden myynti on rajoitettu lisensoiduille myyjille ja tuotteiden mainontaan sekä markkinointiin sovelletaan tiukkoja säännöksiä. Tämän lisäksi sovelletaan ikärajoituksia, joilla pyritään estämään alaikäisten sähkötupakointi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vuonna 2021 julkaiseman tutkimuksen mukaan sähkösavukkeiden käyttö suomalaisten nuorten keskuudessa jatkaa kasvuaan erityisesti 16-18-vuotiaiden keskuudessa. Tutkimuksessa todettiin, että 22% 16–18-vuotiaista oli ainakin kokeillut sähkötupakkaa ja 5% näistä oli aktiivisia käyttäjiä. Tutkimuksessa havaittiin myös se, että sähkötupakan käyttö oli yleisempää poikien keskuudessa tyttöihin verrattuna.

THL:n vuonna 2020 julkaiseman raportin mukaan myös aikuisten sähkötupakointi on yleistynyt Suomessa. Raportin mukaan vuonna 2019 18–69-vuotiaista suomalaisista 8% oli kokeillut sähkötupakkaa ja 3% näistä oli aktiivisia käyttäjiä. Raportissa korostettiin myös huolta sähkösavukkeiden mahdollisista terveysriskeistä erityisesti nuorille ja tupakoimattomille.

Suomessa on otettu käyttöön tiukat sähkösavukkeiden myyntiä ja markkinointia koskevat lait. Vuodesta 2017 lähtien nikotiinia sisältävien sähkösavukkeiden myynti on ollut sallittua vain apteekkien välityksellä ja sähkösavukkeiden mainontaa on rajoitettu voimakkaasti. Sähkösavukkeiden käyttö on lisäksi kielletty monilla julkisilla paikoilla, kuten kouluissa, sairaaloissa ja työpaikoilla.

Vaikka sähkötupakointi on Suomessa vielä suhteellisen vähäistä verrattuna lukuisiin muihin maihin, kysymykset niiden mahdollisista terveysriskeistä ovat yleistyneet koskien erityisesti nuoria. Sähkösavukkeiden aiheuttamien pidemmän aikavälin terveysvaikutusten ymmärtämiseksi ja nuoria koskevien säännösten laatimiseksi vaaditaan edelleen jatkuvaa tutkimustyötä.

Laadukkaat Sähkösavukkeet: fakta vai myytti?

Jos aiot ostaa sähkösavukkeita tai tarvikkeita Suomesta, on tärkeää valita hyvämaineinen myyjä, joka tarjoaa korkealaatuisia tuotteita. Yksi vaihtoehto on tietenkin vierailla lisensoidussa fyysisessä myymälässä, joka on erikoistunut sähkösavukkeisiin. Nämä liikkeet tarjoavat asiantuntevaa neuvontaa oikean laitteen ja e-nesteen valinnassa sekä valikoiman tarvikkeita ja varaosia.

Toinen vaihtoehto on tehdä ostoksia verkossa. Suomessa toimivat sähkösavukkeiden verkkokaupat tarjoavat laadukkaita tuotteita toimitettuna koko Suomen alueelle. Näihin lukeutuvat muun muassa laaja valikoima tunnettujen brändien laitteita, e-nesteitä ja lisätarvikkeita.

Henkilökohtainen näkemyksemme sähkötupakoinnista Suomessa

Sähkösavukkeista on tullut suosittu vaihtoehto perinteisten savukkeiden korvaajaksi ja vaikka nämä ovatkin Suomessa laillisia, ala on kuluttajien turvallisuuden takaamiseksi voimakkaasti säänneltyä. Jos aiot ostaa sähkösavukkeita Suomesta, on tärkeää valita hyvämaineinen myyjä, joka tarjoaa laadukkaita tuotteita ja asiantuntevaa neuvontaa. Riippumatta siitä aiotko shoppailla kivijalkaliikkeessä vai verkossa, saatavilla on toimijoiden suhteen lukuisia vaihtoehtoja, jotka auttavat sinua löytämään juuri sinun tarpeisii täydellisen sähkösavukkeen ja e-nesteen.

(Külastatud 421 korda, 81 külastust täna)