Rootsi valmistub sõjaks: eliitüksused viidi õppuste ajal lahinguolukorda

Esmaspäeval katkes Rootsi Raadio P4 kanali tavaline saadete edastamine. Raadiost kõlas teade Rootsi kaitsejõududelt:

„Teie, kes olete saanud kutse 24. aprillil algavale väeosa õppusele, peaksite esimesel võimalusel endast märku andma värbamiskäskkirjas märgitud kohas,” teatas raadio.

Sõnum oli seotud Rootsis käimasoleva suurõppusega, kus esmaspäeval algas uus etapp. Õppuse praeguses etapis ähvardab Rootsit sõda, mistõttu alustavad võimud kaitsejõudude mobiliseerimist, vahendab Helsingin Sanomat.

Õppuse raames katsetavad võimud mobilisatsiooniteate saatmist raadio teel.

Ligi kuu aega kestev sõjaväeline õppus Aurora 23 on suurim Rootsis korraldatud sõjaväeõppus viimase ligi 30 aasta jooksul. Osalejaid on üle 26 000, osaleb 15 riiki.

Soomest osaleb õppusel üle tuhande sõduri, kelle hulgas on ligikaudu 250 reservväelast. Esimesed Soome sõdurid saabusid Rootsi neljapäeval, kui õppusega liitus Uusimaa brigaad.

Teisipäeval jõuab Rootsi maavägede divisjon Soomest koos mere- ja õhuväega, kui Rootsis Oskarshamnis maabub 600–700 Soome sõdurit.

Rootsi sõjaväeõppus on Euroopa mastaabis suur ja ka Soome jaoks väga oluline, selgitab kindralstaabi väljaõppejuht kolonel Kari Pietiläinen.

Soome sõdurid saavad harjutada koostööd nii Rootsi kui ka rahvusvaheliste partneritega.

„Rootsiga harjutame ühisoperatsioone maal, merel ja õhus. Suured ja rahvusvahelised õppused on hea viis ühilduvuse arendamiseks,” ütleb Pietiläinen.

Enamik õppusel osalevaid riike kuulub NATO-sse, uusim liige on Soome.

Soome jaoks on õppus Aurora esimene suurõppus NATO liikmena. Samas ütleb Pietiläinen, et Soome NATO liikmelisusel pole sellel õppusel suurt tähtsust. Õppus on kavandatud ammu enne Soome ja Rootsi NATO protsesse.

Pietiläinen arvab, et ka Rootsist saab peagi NATO liige. Sel nädalal Helsingis toimunud NATO kohtumisel osales ka Rootsi.

„Rootsi osales õppuse planeerimises NATO riikide kõrval,” ütleb Pietiläinen.

Rootsi korraldab sõjalised õppused olukorras, kus Euroopas käib tõeline sõda. Rootsi on valmistunud võimaluseks, et näiteks Venemaa süüdistab Rootsi õppust julgeolekupoliitiliste pingete eskaleerimises.

Rootsi kaitseväe juhataja Micael Bydén ütleb, et Rootsi on oma õppust laialdaselt avalikustanud, et Euroopa riigid teaksid, mis ja kus toimub. Rootsi on õppuse toimumisest teavitanud ka Venemaad ja hoiab liinid lahti ka õppuse ajal.

„Nii püüame vältida võimalikke arusaamatusi. See ei ole salajane õppus,” ütleb Bydén.

Rootsi on õppuse kohta palju infot edastanud ka oma riigis. Õppust on näha Rootsi tänavapildis ning teedel on juba nähtud näiteks sõjaväemasinate kolonne.

Õppuse keskel alustas Rootsi ka tõelist sõjalist operatsiooni, kui riik osales evakuatsioonioperatsioonil Sudaanis. Rootsi saatis Sudaani eliitväed ja transpordilennukid, mille abil evakueeriti riigist kümneid rootslasi ja teiste riikide kodanikke.

Rootsi kaitsejõud olid pikka aega keskendunud rahvusvahelistele missioonidele, kuid viimastel aastatel on Rootsi suunanud raha oma riigi kaitsesse. Venemaa rünnak Ukraina vastu ja Rootsi pürgimine NATO-sse on suurendanud Rootsi kaitseinvesteeringuid veelgi.

Rootsi harjutab õppusel oma territooriumi kaitsmist koos partneritega. Rootsi peamised partnerriigid sellel õppusel on Soome, USA ja Suurbritannia. Näiteks eelmisel nädalal saabus Norra kaudu Rootsi 700 USA sõdurit.

Kolonel Pietiläinen ütleb, et suurõppusel on lisaks võimete arendamisele ka ennetav eesmärk. „Õppusel osaledes demonstreerime koos liitlastega oma võimet Euroopat kaitsta. Eesmärk on ennetada sõda ja panna potentsiaalset agressorit uskuma, et sõjalist jõudu koalitsiooni vastu kasutada ei ole kasulik,” kirjeldab ta.

Kommentaarid
(Külastatud 6,219 korda, 1 külastust täna)