Hollandi sperminaatoril keelati uute laste eostamine

Hollandi spermadoonoril, kes on viljastanud vähemalt 600 last üle maailma ja kes ei soovinud tegevust lõpetada, keelati nüüd kohtu otsusega sperma annetamine.

Hollandi kohus andis mehele korralduse lõpetada spermadoonorlus. 41-aastasel hollandlasel, keda ajaleht de Telegraaf nimetas Jonathan Meijer’iks, keelati kliinikutele rohkem spermat annetada, seisab kohtuotsuses.

Tema tegevuse tõttu sperminaatoriks ristitud mees võib saada otsuse eiramise eest 100 000 euro suuruse trahvi, vahendab Daily Mail.

Kohtunikud käskisid ka Haagis elaval muusikul Meijeril kirjutada välismaa kliinikutele, paludes neil hävitada kogu tema poolt annetatud laos olev sperma, välja arvatud doosid, mis on reserveeritud vanematele, kellel on juba lapsed.

Otsus sündis pärast seda, kui Meijeri doonorlaste ja Hollandi vanemate huve esindav sihtasutus algatas kohtuasja.

Nad väitsid, et Meijeri jätkuv annetamine rikkus tema doonorlaste õigust eraelule, kelle võimet luua romantilisi suhteid takistab hirm juhusliku intsesti ja järglaste saamise ees sugulastega.

Meijeri massdoonorlus tuli esmakordselt ilmsiks 2017. aastal ja tal keelati annetada spermat Hollandi viljakuskliinikutele, kus ta oli juba sigitanud üle 100 lapse.

Siiski jätkas ta annetamist välismaal, sealhulgas rahvusvaheliselt tegutsevale Taani spermapangale Cryos, ning pakkus oma teenuseid veebisaitide ja sotsiaalmeedia kaudu, vahendab Hollandi uudisteveeb Algemeen Dagblad.

Meijer jätkas ka end doonoriks pakkumist saitidel, kus potentsiaalsed vanemad suhtlesid spermadoonoritega, kasutades mõnikord teist nime.

Juhuslikult olid omavahel kohtunud emad, kel oli sarnased lokkis blondide juuste ja läbistavalt siniste silmadega lapsed. Mõned asutasid veebigruppe, et leida teisi naisi, kes olid samu proove kasutanud.

Kohtuasja keskmes olnud hollandlanna Eva sünnitas 2018. aastal Meijeri lapse ja ütles, et tal jäi kõht haigeks, kui kuulis, et ta oli sigitanud nii palju teisi lapsi.

Selle aasta alguses ütles ta: „Kui ma oleksin teadnud, et tal on juba üle 100 lapse, poleks ma teda kunagi valinud. Kui ma mõtlen tagajärgedele, mis sellel minu lapsele võivad olla, hakkab mul kõht valutama.”

„Paljud emad on talle öelnud, et ta peab lõpetama, kuid miski ei aita. Seega on kohtusse pöördumine ainus võimalus, mis mul on oma lapse kaitsmiseks,” rääkis Eva.

Eva ja sihtasutus Donorkind soovisid härra Meijeri doonorluse lõpetada ja täpselt välja selgitada, millistele kliinikutele ta spermat on loovutanud. Nad süüdistasid Meijerit sadadele naistele „valetamises” temaga saadud laste arvu kohta.

Eva ütles, et soovib, et kõik tema veel laos olev spermad hävitataks, välja arvatud juhul, kui see on reserveeritud naisele, kellel on temaga juba üks laps.

Sihtasutuse esimees Ties van der Meer ütles: „Me võtame selle mehe vastu meetmeid, sest riigi valitsus ei tee midagi. Tal on interneti kaudu ülemaailmne haare ja ta teeb äri suurte rahvusvaheliste spermapankadega.”

Donorkindi advokaat Mark de Hek ütles: „See käitumine on ohtlik doonorlaste vaimsele heaolule ja tervisele. Eelistades oma sigimistungi, käitub doonor ebaseaduslikult. Lisaks rikub ta kokkuleppeid kliinikute ja tulevaste vanematega, kuna nad usaldasid tema lubadust saada maksimaalselt 25 last.”

Juhtumil võivad olla kaugeleulatuvad tagajärjed. Van der Meer on rääkinud murest, et teismeeas võivad Meijeri lapsed üksteisega kohtuda ja isegi üksteisesse armuda – teadmata, et nad on bioloogiliselt vend ja õde.

17,5 miljoni elanikuga Holland on väike riik. 2020. aastal langes veidi alla 12 protsendi (umbes 2,1 miljonit) vanusevahemikku 15–24.

Meijer väitis oma veebiprofiilis, et ta sarnaneb Hollywoodi näitlejate Brad Pitti ja Chris Hemsworthiga ning Led Zeppelini laulja Robert Plantiga.

Kommentaarid
(Külastatud 620 korda, 1 külastust täna)