Soomes suri lasteaialaps streptokokk A nakkusesse – raskete nakkushaiguste arv on kasvanud

Jyväskylä haiglas Novas suri streptokokk A nakkuse põhjustatud haigusse lasteaiaealine laps. Laps suri eelmisel nädalal.

Nakkusekoldega on kokku puutunud 40 inimest, keda kõiki on nakatumise suhtes testitud, ütleb Nova haigla haiglateenuste direktor Juha Paloneva. Kõik kokkupuuted on pärit samast lasteaiast, kuid asukoht pole Palonevale teada, vahendab Yle.

Kahel haigustunnustega patsiendil on juba diagnoositud nakatumine. Paloneva sõnul ravitakse haigust antibiootikumidega.

Nakkusega kokkupuutunute proove analüüsitakse, et teha kindlaks, kas need sisaldavad streptokokk A bakteri tavapärasest agressiivsemat vormi. Terviseamet on alanud aastal tuvastanud tavapärasest enam raskeid streptokokk A poolt põhjustatud nakatumisi.

Lapse surmani viinud juhtum on haruldane, kuigi asümptomaatilised streptokokiga nakatumised on lastel tavalised, ütleb Paloneva.

Streptokokk A kõige levinum haigusvorm on palavikuga kulgev neelupõletik ehk angiin.

„Oluline on see, et kuigi juhtum on äärmiselt ebameeldiv, ei ole sellist üldist ohtu, et peaks kartma, kas saab turvaliselt lasteaeda või kooli minna või peaks palaviku korral haiglasse minema,” märgib Juha Paloneva.

Terviseameti nakkushaiguste registri andmetel on sel aastal diagnoositud juba 92 nakatumist streptokokk A-ga, viimastel aastatel on aga tavaliselt olnud 200 nakatumise ringis aastas. Ka Mediuutiset teatas nädala algul, et streptokokk põhjustab Soomes nüüd veelgi tõsisemaid haigusi.

Arvatakse, et haigusjuhtude arvu kasv on tingitud inimestevahelise kontakti suurenemisest pärast pandeemia-aastaid. Mitmes Euroopa riigis on täheldatud raskete nakkushaiguste arvu kasvu.

Kommentaarid
(Külastatud 1,584 korda, 1 külastust täna)