Nii suri esimene Ukraina sõdur pärast Vene rünnakusõja algust

Denõs Tkatš võib minna ajalooraamatutesse. Ta suri 2022. aasta 24. veebruari esimestel tundidel ja oli tõenäoliselt esimene Ukraina sõdur, kes hukkus täiemahulise sõja puhkedes.

Tkatši naine pesi kuule täis surnukeha puhtaks enne, kui ta maeti, pulmaülikond seljas, vahendab Guardian.

36-aastane sõdur suri üksi olles, veidi pärast kella 3.40 hommikul. See oli rohkem kui tund enne seda, kui Venemaa president Vladimir Putin teatas oma „sõjalise erioperatsiooni” algusest.

Tkatš oli sõjaväe kontrollpunktis, mis asus Vene piiri ääres Luhanski oblastis Zorõnivka küla lähedal. Mõni hetk enne oma surma andis ta viiele noorele piirivalvurist alluvale käsu taganeda.

Läheduses märkasid nad öövaatlusseadmete abil läbi lume liikumas Vene sõdureid. See oli eelsalk. Nende selja taga tuli sõjavägi.

Olles käskinud oma sõduritel vaikselt taganeda, oli Tkatš haaranud punkti ainsa kuulipilduja. Sel hetkel avasid venelased, olles kuidagi saanud teada, et neid on nähtud, Tkatši positsiooni pihta tule. Hiljem anti Tkatšile vapruse eest postuumselt medal.

Guardiani teatel on Ukraina piirivalve kinnitanud, et kõnealune rünnak Zorõnivkas oli sel hommikul esimene Ukraina pinnal. Küla lähedal teeninute sõnul oli Tkatš esimene Ukraina sõdur, kes selles piirkonnas hukkus.

Sõja käigus on paljud asjad ebakindlad ja ei saa päris kindlalt väita, et Tkatš oli hukkunute seas kõige esimene. Ukraina piirivalve pressiesindaja on öelnud, et esimesena hukkusid piirkonna piirivalvurid.

Kell 3.40 tulistasid Ukraina piirivalve Luhanski oblasti Milove osakonna teatel Vene ründajad Zorõnivka asulas käsirelvadest. Ukraina piirivalvurid hukkusid. Need olid esimesed relvavennad, kelle kaotasime Venemaa relvastatud rünnaku ajal, märkis piirivalve pressiesindaja.

Tkatšist jäid maha kaheaastane tütar, 8-aastane poeg ja 29-aastane naine. Oksana naise viimane vestlus abikaasaga oli neli tundi enne surma. Tunni aja pikkuse kõne ajal arutati muuhulgas plaane tütre Domenica saabuvaks sünnipäevaks, mis oli 2. märtsil. Mees pidi järgmisel hommikul kell 10.30 koju tulema ja nad tahtisid osta lapsele järgmisel päeval kingiks tagant lükatava auto.

Selle asemel olid järgmisel päeval mehe matused.

Homme näeme. Ma armastan sind. Ma igatsen sind – need olid Tkatši viimased sõnad Oksanale.

Naine kolis koos laste ja emaga eelmisel suvel elama Ukraina lääneossa.

Oksana ja Denõsi suhe algas 7 aastat tagasi, pärast seda, kui naine lahutas oma eelmise abielu, kust tal oli poeg Roman. Paar abiellus 2018. aastal ja nad ehitasid koos maja, kus kasvatasid sigu ja kanu. Kuigi Tkatš polnud Romani bioloogiline isa, said nad omavahel väga hästi läbi. Mees oli Romanile alati isa eest.

Kommentaarid
(Külastatud 1,033 korda, 1 külastust täna)