Mis juhtus? Portugali mereväelased keeldusid Vene sõjalaeva jälitamisest

Portugali sõjalaeval Mondego oli mäss, kirjutavad kohalikud väljaanded. Correio da Manhã (CM) avaldas täna teisipäeval, 14. märtsil oma trükiväljaandes, et „madrused keelduvad jälitamast Vene laeva … poolele mereväe garnisonist võidakse esitada süüdistus allumatuses … neli seersanti ja üheksa reameest eirasid käske”.

Kuid tegelikkus oli tegemist halvasti hooldatud Portugali mereväe laeva ja täiesti õigustatud kartusega, et kui üks kahest mootorist ja üks kolmest generaatorist on võrdselt töövõimetud, võis midagi valesti minna avamerel navigeerimisel „koos laevaga Vene armaadast”, vahendab Portugal Resident.

Need saatemissioonid on alati „vaikse saatmise” vormid. Mondego ei oleks pidanud tegema midagi muud, kui „jälitama” Vene laeva läbi Portugali vete.

Teadete kohaselt pidas 54-meetrise patrul-laeva 13 liiget missiooni liiga riskantseks.

Portugali 13 mereväelast, kes nüüd väidetavalt riskivad „distsiplinaarmeetmetega” eksimise pärast ettevaatusest, on rõhutanud ka „tõsiseid tehnilisi piiranguid, mis ohustavad personali ja materjalide ohutust”. Nende hulka kuuluvad üleujutused, õlilekked ja tuleoht.

Kujutlege hetkeks olukorda, kus Mondego oleks teele asunud ja midagi läinuks kohutavalt valesti – missioonil, kus oli vaja ainult „jälitada laeva Portugali vetest välja”. Teisisõnu, kui see oli mäss, võis see olla „terve mõistus”, mis halvimal juhul säästis mereväge suurtest kulutustest.

Correio da Manhã lugu viitab sõjaväelistele allikatele, kes ütlevad, et 13 inimest täitsid lihtsalt kohustust kaitsta laeva  Mondego ja ka oma elu.

Nad kutsuvad mereväe juhtkonda üles mitte reageerima kättemaksuga.

Seersantide ühenduse esindaja Lima Coelho selgitab: „Missioone on alati liiga palju, üha vähemate vahendite ja personaliga.”

„Laev vajab mitmekülgset remonti, aga ka hooldust,” märgib reameeste liidu esindaja Paulo Amaral.

Kuid mereväe ametlik vastus näib olevat olnud, et keeldumist peetakse juhtumiks, kus „ületati oma auastet, pädevusi ja kohustusi”.

Isegi kui mootor oli rivist välja, „ei pidanud laeva komandör, mereväe juhatus ja materjali järelevalve laeva merekõlbmatuks”.

Mereväe allikas ütles väljaandele Correio da Manhã, et isegi ülekoormuse korral võivad sõjalaevad töötada vähendatud võimsusega, ilma et see mõjutaks ohutust.

Allika sõnul on mereväelased nendeks oludeks välja õpetatud ja „loomulikud riskid” on „osa sõjaolukorrast”.

Seega toimub sel nädalal palju „mereväe kulisside taga”.

Anonüümsust palunud allikad on rõhutanud, et hoolduseelarveid vähendatakse pidevalt, mis on toonud kaasa „töötavate laevade nappuse” ja vee peal viibijate jaoks „tarbetud riskid”.

Antud juhul, pärast Mondego keeldumist jälitada Vene jäämurdjat Akademik Trošnikov, kui see laupäeva õhtul Madeirast mööda sõitis lõunasse „ajal, mil ilmaennustused näitasid 2,5–3-meetrist lainetust”, saadeti laeva jälitama fregatt Corte-Real pärast seda, kui tema enda ülesandeks oli jälitada teist Vene laeva Admiral Kasatonov, millele järgnes tanker, kui nad suundusid Põhjamerele.

Uudisteagentuur Lusa viitas kõnealuse loo puhul 13 kaitseväelase koostatud dokumendile, mis viitab sellele, et Mondego komandör ise „tunnistas meeskonna ees, et ta ei tundnud end mugavalt (missioonilt) lahkudes laeva tehniliste piirangute tõttu”.

Lusa annab lisateavet nende piirangute kohta, kus puudus piisav reoveesüsteem, et säilitada pardal õli jäätmeid, mis kogunevad trümmidesse, suurendades oluliselt tulekahju ohtu.

Kommentaarid
(Külastatud 17,159 korda, 5 külastust täna)