Kaks Eesti teadlast valiti Helsingi Ülikooli audoktoriteks

Helsingi Ülikool kuulutas 20. märtsil  audoktoriteks Tartu Ülikooli kirikuloo professori Riho Altnurme ja Tartu Ülikooli aerosoolifüüsika spetsialisti Madis Noppeli.

Riho Altnurme on Tartu Ülikooli kirikuloo professor alates 2005. aastast. 2003.–2015. aastani juhtis ta dekaanina usuteaduskonda ja 2016. aastast on ta humanitaarteaduste ja kunstide valdkonna teadusprodekaan. Ta on Eesti kirikuloo juhtekspert ja tema sulest on ilmunud hulk teadusartikleid sellistelteemadel nagu nõukogude religioonipoliitika Eestis ja Eesti teoloogilise hariduse ajalugu. Peamiselt on ta uurinud kirikuid ja ühiskonda 20. sajandi teisel poolel, teoloogia ajalugu Eestis, kirikuloo metodoloogiat, uskkondade vahelisi suhteid ja sekulariseerumist.

Riho Altnurme on Soome kirikuloolastega koostööd teinud üle 25 aasta. „Esimene kontakt Soome kolleegidega oli 1996. aastal, kui nad käisid Tartus Eesti kirikuloo konverentsil. Minu enda esimene välismaine konverentsiettekanne oli järgmisel aastal just Soomes. Pärast seda oleme jätkanud head koostööd mitmes projektis, millest paljud on edukalt lõppenud ja paljud alles kestavad. Kui kasutada poeedi sõnu, siis „on seda, mida annad, siiski vähem, kui võrdled sellega, mis ise saad”,” ütles Altnurme.

Madis Noppel on Tartu Ülikooli aerosoolifüüsika spetsialist alates 2018. aastast. Aastatel 2004.–2018 oli ta aerosoolifüüsika teoreetiliste probleemide vanemteadur. Tema uurimisvaldkondadeks on olnud aerosooliosakeste elektrilise laadumise teooria, elektriliste aerosoolispektromeetrite numbriline modelleerimine ning homogeense ja ioon-indutseeritud nukleatsiooni teooria.

Noppel on Helsingi Ülikooliga koostööd teinud just nukleatsiooniteooria vallas. „Minu esitamine Helsingi Ülikooli audoktoriks üllatas mind väga ja ma hindan seda tunnustust kõrgelt,” märkis Noppel.

Rohkem infot Helsingi Ülikooli uute audoktorite kohta leiab ülikooli veebilehelt.

Kommentaarid
(Külastatud 549 korda, 1 külastust täna)