Spordiministrid: Vene ja Valgevene sportlaste eemale jätmist võistlustelt tuleb jätkata

34 riigi spordiministrid märgivad oma 20. veebruaril avaldatud avalduses, et Rahvusvahelisel Olümpiakomiteel ei ole põhjust muuta 28. veebruaril 2022 tehtud otsust Venemaa ja Valgevene sportlaste osalemise kohta rahvusvahelises spordis. Ministrite sõnul on olukord Ukrainas viimase aasta jooksul jätkuvalt halvenenud.

Avaldus on 10. veebruaril 2023 Suurbritannia juhtimisel toimunud ministrite kohtumise tulemus, millest võttis osa ka Ukraina president Volodõmõr Zelenski. Ministrid kinnitasid ka kahe eelmise ühisavalduse (8. märts 2022 ja 4. juuli 2022) sõnumit.

Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) avaldus 25. jaanuaril 2023 tekitab ministrites muret ja arvukalt küsimusi. ROK uurib võimalusi, kuidas saaksid Venemaa ja Valgevene sportlased taas osaleda rahvusvahelistel võistlustel neutraalsete sportlastena.

Kuna olukord Ukrainas on Venemaa agressioonisõja tõttu halvenenud, mõjutades paljuski ka sportlasi, ei näe ministrid praktilist põhjust, miks ROK peaks kõrvale kalduma aastatagusest otsusest jätta Venemaa ja Valgevene sportlased rahvusvahelistelt võistlustelt kõrvale. Samas nenditakse, et Venemaa rikub ka 1993. aastast ÜRO Peaassamblee toetatud olümpiarahu.

Ministrid tunnistasid 2022. aasta juuli avalduses võimalust, et Venemaa ja Valgevene sportlased võivad osaleda võistlustel nn neutraalsete sportlastena. Kuna nii Venemaal kui Valgevenes on sport ja poliitika läbi põimunud, riikide valitsused rahastavad ja toetavad olümpiasportlasi ning Venemaal on sportlastel ka tugev side sõjaväega, näevad ministrid, et ROK ei saa kasutada põhjendusena vaid soovi mitte diskrimineerida rahvuse alusel.

Kuni ROK ei arvesta mainitud põhimõtteliste küsimustega ega esita konkreetseid ja selgeid detaile „neutraalsusmudeli” kohta, ei leia ministrid, et Venemaa ja Valgevene sportlasi peaks võistlema lubama.

Samuti märgivad ministrid, et Venemaal ja Valgevenel on endil võimalus vaenutegevuse lõpetamise teel olukord lahendada ja rahvusvahelisse spordiringkonda naasta.

Avaldus: Statement on Russia’s War on Ukraine and International Sport

Allakirjutanud riigid:

Holland, Hispaania, Austria, Belgia, Kanada, Horvaatia, Küpros, Tšehhi Vabariik, Taani, Eesti, Soome, Prantsusmaa, Saksamaa, Kreeka, Island, Suurbritannia, Iirimaa, Itaalia, Jaapan, Korea Vabariik, Läti, Liechtenstein, Leedu, Luksemburg, Malta, Uus-Meremaa, Norra, Poola, Portugal, Rumeenia, Rootsi, Slovakkia, Sloveenia, USA.

Kommentaarid
(Külastatud 288 korda, 1 külastust täna)