Soomes avalikustati karm statistika: noorte kuritegevus pea kahekordistunud

Sise-Soome politsei avaldas šokeerivad arvud: nelja aastaga on alla 18-aastaste kuritegude arv kasvanud 80 protsenti.

Aastal 2018 oli noorte kuritegusid 421, eelmisel, 2022. aastal 759. Alla 15-aastaste laste puhul on kasv veelgi drastilisem: 213-lt kuriteolt 425-le. Praeguse aja märk on tänavatele kogunemine kümnete, isegi sadade noorukite jõukudena mopeedide, jalgrataste ja autodega, vahendab Iltalehti.

Inimesed on langenud suurtel massiüritustel röövide sihtmärgiks, eriti pimedal ajal. Tegemist on alaealiste kuritegudega täiskasvanute ja samaealiste inimeste vastu. Tänavaröövid muutusid trendiks eelmisel suvel ja sügisel. Populaarne saak on kaubamärgitooted ja isegi tänavakingad.

Kuritegude eripäraks on olnud alandamine, mida on sooritatud näiteks telefoniga video tegemisega ja seejärel on seda levitatud, ütles Sise-Soome politseijaoskonna politseijuht Mikko Masalin pressikonverentsil.

Jaoskonna politsei juhtkond teatas, et kõigele vaatamata on hädaabikõnede arv püsinud stabiilsena ning piirkonnas on olnud suhteliselt rahulik.

Politsei tegevuses on tunda ka koroona-aega, massiüritusi ja Ukraina sõja mõjusid. Kiireloomuliste ülesannete puhul on reageerimisaeg on umbes 10 minutit. Uurimisperioodi on lühendatud 147 päevale, kuid juhtkond peab seda siiski liiga pikaks. Avastamise määr on varasemalt 53 protsendilt langenud 48 protsendile.

Paljude kuritegude uurimisega seotud erinevad tehnilised vahendid on mitmekesised ja aeglased. Ülekuulamise roll väheneb, ütles politsei juhtkond ja lisas, et selle tõttu on politsei töökoormus suurenenud.

Suurenenud on politseijõudude läbipõlemine.

Lastevastased vägivalla- ja seksuaalkuriteod toimuvad sageli ridamisi, kurjategijad on kolinud internetti ja kannatanuid on palju. Pirkanmaa kohus menetleb praegu juhtumit, kus kannatanuid on üle saja.

Interneti kaudu tehtud kuritegude puhul võib ühe kurjategija kohta olla märkimisväärsel hulgal kannatanuid, kuriteo toimepanemine aga ei eelda füüsilist kontakti lapsega. Teod toimuvad kiirete tsüklitena, kannatanuid on päevas mitu, ütles politseiülema asetäitja Antero Rytkölä.

Interneti kaudu pannakse toime ka füüsilisi kuritegusid. Kohtumised lepitakse kokku interneti teel. Sageli kujutab laps ette, et nõustub sündmustega ega tunne ära kuritegu ja selle kulgu.

Narkokuritegevuses on kuritegude toimepanemine lihtsam ning ei eelda eelnevat kogemust ega kontakte. On mitmeid hämaraid online-kauplemisfoorumeid ja sageli tehakse kaupa ilma eelnevate kontaktideta. Kauplemine on jultunud ja julge.

Politsei juhtkond rõhutas, et narkoäri võlgade sissenõudmine on sageli jõhker ja sageli on vägivallakuritegude motiiv seotud just narkoäriga.

Hulgimüüjatel on aga sageli oma allorganisatsioon ja just seda võlgade sissenõudmisel kasutataksegi. Narkovõlgade sissenõudmise meetodid on sageli jõhkrad, teatas politsei juhtkond.

Kommentaarid
(Külastatud 1,039 korda, 1 külastust täna)