Ukraina teadlane: õige aeg vasturünnakuks on mööda lastud

Kuigi Läänes soovitatakse Ukrainal alustada kiiret vasturünnakut, on Ukraina politoloogi ja majandusteadlase Oleh Soskini väitel õige aeg juba mööda lastud.

Ukraina ei saa enam rünnata, kuna Vene president Vladimir Putin on muutnud sõjapidamise taktikat, ütles Soskin. Tema väitel oleks tulnud alustada pealetungi enne aastavahetust, aga sel ajal andsid Ukraina juhid muudkui intervjuusid ja midagi ei toimunud. Nüüd on aga vastupealetungi aken sulgunud.

Millega me vastu ründame, kas nende kolmerattaliste jalgratastega, mille Macron annab, küsis Soskin irooniliselt sotsiaalmeediasse pandud videos.

Ukraina relvajõud ei saa rünnata pärast seda, kui Putin pani armee kaitserežiimi ja Ukrainal pole ründetehnikat, millega sellest läbi murda, rääkis Soskin.

„Sul pole midagi, millele toetuda. No mida sa teed nende kolmerattaliste jalgratastega, mis Macron sulle kingib, ründama hakkad? Või mida sa tegema hakkad? Sul pole Abramseid, sul pole Leoparde, sul pole midagi,” rääkis teadlane. Samuti pole mürske ega rakette. 300 kilomeetri kaugusele ei saa lasta, isegi mitte 150 kilomeetri kaugusele.

Soskini väitel okupeerib Venemaa juba 18 protsenti Ukraina territooriumist ja üha raskem on vaenlast välja lüüa. Venemaa korraldab igapäevaselt rünnakuid, aga Ukraina rünnakute kohta pole midagi kuulda.

Soskini sõnul on kogu Ukraina juhtkonna poolt kasutatud sõjapidamise taktika üles ehitatud sellele, et Venemaa tungib peale ja Ukraina kaitseb end efektiivselt. Ukraina oli edukas siis, kui Putin peale tungis. Aga nüüd ütles Putin, et stopp, pani pealetungi seisma ja jäi ootele. See viis aga Ukraina relvajõudude dünaamika tasakaalust välja.

Lisaks on paljud Euroopa riigid rahu poolt ja võivad hakata toetama Putinit. Nii võib Putin rääkida, et on oma eesmärgid täitnud, aga Kiievi agressorirežiim tahab sõda.

Venemaad toetavad Soskini sõnul Türgi, Ungari ja Horvaatia, samuti osaliselt Bulgaaria. Slovakkias võidavad kevadel valimistel tõenäoliselt Putini toetajad. Tšehhi ja Kreeka samuti kõiguvad. Briti peaminister Rishi Sunak aplodeerib, sest talle pole sõda vaja, tal on hoopis muud eesmärgid.

Soskini sõnul arvestasid venelased õigesti, et talvel pole võimalik sõda pidada: kord sajab vihma, siis külmetab, siis sajab lund, siis on sula. Sõjapidamisest ega rünnakust ei tule talvel midagi välja. Soskini sõnul otsustas aga kaitseminister Reznikov, kes varem oli Lvivis täiesti väljapaistmatu jurist, et kui maa külmub, siis minnakse rünnakule. Aga kuhu siin minna on, küsis Soskin. Las võtab oma Gordoni ja läheb vastupealetungile.

Ukraina probleemide põhjus on Soskini väitel selles, et pole ajusid, pole teadmisi ega pole arusaamist. Samas on Putin teinud kõik selle, mis on ette võtnud. Otsustas mobiliseerida 320 tuhat võitlejat, tegi ära. Otsustas lisaks värvata 120 tuhat ajateenijat detsembri lõpuks – küll raskustega, aga tegi ära. Kõik ülesanded on täidetud.

Lisaks ajas Putin riigist välja kõik, kes temaga polnud rahul, kehtestas diktatuuri ja võimu monopoli – jah, seda ta tegi, märkis Soskin. Tal on ka vastaseid nagu Navalnõi, kes aga istub vangis ja on Venemaal juba unustatud. Putin saab oma vastastega hakkama.

Venemaal on eelarve defitsiidis ja tulud on vähenenud. Putinil pole sellest probleemi, rääkis Soskin. See on probleem lihtsatele inimestele, aga nad on harjunud kõigega, nõuka ajal oli kaardisüsteem. Siis kannatasid kõik, olid vait ja koputasid teineteise peale. Ainuüksi Ukraina peale oli 4 miljonit KGB kaastöötajat. Nende lastest ja lastelastest said samuti koputajad.

Venemaa ootab talvel, ei saada oma võitlejaid surma. Selle asemel rünnatakse taristut, kuni Ukraina majandus täielikult kokku kukub. Pole õiget sõda ega ka rahu. Ainus probleem on selles, et Ukraina niimoodi sõdida ei suuda. Seetõttu algab Ukraina jaoks kõige raskem periood, milleks pole mitte keegi maailmas valmis.

Soskini hinnangul kukkus Ukraina majandus 2022. aastal 50 protsenti. Viimane kvartal oli seejuures kõige hullem. Inflatsioon oli samuti ligi 50 protsenti.

Siin on Soskini video:

 

Kommentaarid
(Külastatud 453 korda, 2 külastust täna)