Ukraina rindereporter avameelselt linna langemise kohta: See oli häving

Ukraina rindereporter Juri Butusov kritiseerib seoses Soledarist taganemisega riigi sõjalist juhtkonda ja väidab avameelselt, et see oli häving.

Butusov edastas sotsiaalmeedias järgmise sõnumi:

Soledar
Meie väed olid 10. jaanuaril sunnitud sissepiiramise ähvardusel ja ägedate lahingute tõttu lahkuma Soledari elurajoonidest.

Eile avalikustatud õhuluurerühma „Birds of Madyar” video põhjal otsustades võitlevad Ukraina väed Soledari äärelinnas asuvas tööstustsoonis kaevanduse number 7 lähedal. See on tööstushoonete grupp, mis on kantud 2010. aasta märtsist linna halduspiiridesse, kuid mis asub elamukvartalitest eemal ja on Soledari läänepoolne agul. Seal, läänepoolse ääreala piirkonnas on praegu eesliin.

Lahingud Soledari piirkonnas jätkuvad, kuid esimest korda pärast juulit õnnestus venelastel vallutada peaaegu terve Ukraina linn.

Seda tuleb ausalt tunnistada ja teha ausad järeldused kõigil tasanditel.

Presidendi kantselei kardab teatada Soledari kaotusest, sest Bankova tänav tahab teatada ainult häid uudiseid ega taha kaotuste eest vastutust võtta. Kuid sõda pole reitingute saamise koht, lüüasaamise korral tuleb kiiresti järeldused ja muudatused teha.

Jah, tuleb tõdeda – Soledar on häving. Ja see vajab järeldusi: ausa ja objektiivse teabe näol olukorra kohta, vägede organiseerimise, juhtimise, komandopersonali määramise ja asendamise, vägede õigeaegse rotatsiooni, rünnatud alade õigeaegse tugevdamise reservidega, valiku ja lahinguväljaõppe, „piiratud sobivuse” probleemide lahendamise kohta, kõikide tasandite lahingujuhtide julgustamine ja edutamine, taktikaline luure, laskemoonaga varustamine, kohustusliku väljaõppe kvaliteet, õigeaegne reageerimine, kaitseliinide ja tagalaliinide insenertehniline varustus, tihedate lahingukoosseisude ehitamine ja õigeaegne reservide suunamine jne.

Meil jäi võimalus kasutamata ning tippjuhtkonna kohustus ei ole vaikimine ja rahustamine, vaid olukorra kohta adekvaatsete otsuste tegemine. Sest Soledari kaotuse hulka kuuluvad kõrgeima ülemjuhataja staabi tegevus ja tegevusetus, kuna mitmel põhjusel ei suudetud õigel ajal reageerida.

Kui juhtkond teeb objektiivsed ja mõnede jaoks mitte mugavad järeldused, teevad Soledari õppetunnid meid tugevamaks. Selleks, et võita, tuleb kõigepealt küsida komandöridelt, mitte sõduritelt.

Kommentaarid
(Külastatud 2,196 korda, 1 külastust täna)