Türgi analüütik: USA ja liitlased kaotavad Ukrainas samamoodi nagu Afganistanis ja Iraagis

USA ja liitlased kaotavad Ukrainas samamoodi nagu Afganistanis ja Iraagis, kirjutab Türgi väljaandes Sabah välispoliitika analüütik Bercan Tutar.

Järgneb Tutari arvamus, mis avaldatud 19. jaanuaril:

Näib vältimatu, et USA ja tema liitlased, kes kordavad Ukrainas samu vigu nagu Iraagis, Afganistanis, Liibüas ja Süürias, seisavad silmitsi järjekordse tagasilöögiga, mis tuleneb nende ideoloogilisest kinnisideest.

Olles Lähis-Ida sõdades täielikult läbi kukkunud, saatsid ameeriklased Ukrainasse mitte ainult oma ebatõhusad relvad, vaid ka ebaadekvaatsed mõtted ja strateegiad. Aga mida nad ka ei teeks, on nende võiduvõimalus Venemaa vastu väga kesine.

Täna on 2022. aasta 24. veebruaril alanud sõja 330. päev. Pärast lühiajalist taandumist asus Venemaa ümber grupeeruma ja seejärel tegutsema rahu saavutamiseks.

Suundudes Donetski oblasti ainsa veel vallutamata koha Bahmuti poole, vallutas Vene armee linna lähedal asuva Soledari linna.

Asjaolu, et Venemaa loobus Kiievi piiramisest ja keskendus venekeelsete piirkondade kontrollimisele, lõi Ukraina juhile Volodõmõr Zelenskile ja USA-le aga vale ettekujutuse.

Venemaa ettevaatlikust sõjalisest tegevusest innustununa viis USA oma terrorismivastases sõjas ebaõnnestunud strateegia kohe ellu ka Ukrainas. Ameeriklase Brandon J. Weicherti ja teiste ekspertide sõnul järgib praegune USA administratsioon Ukrainas varasema sõjapropaganda surmavaid tagajärgi, mis on osutunud ebaõnnestunuks Afganistanis ja Iraagis.

Samal ajal kui Venemaa järgib sõjalist strateegiat, mis seab esikohale tema poliitilised eesmärgid, näeme, et USA ei ole piisav nii sõjalise kui ka poliitilise juhtimise osas. Niipea kui Ukraina sõda algas, oli USA esimene eesmärk NATO liitlaste koondamine Venemaa sissetungi tõrjumiseks. See oli mõistlik strateegia ja see toimis. 160 tuhandest sõdurist koosnev Vene vägi ei suutnud Kiievit vallutada.

Kuid kui Kiiev oli kindlustatud ja Zelenski valitsuse ellujäämine tagatud, oli ratsionaalne tegutsemisviis istuda läbirääkimiste laua taha. Vähemalt võiks olla tagatud Ukraina lääneosa vabadus. Venelastele oleks jäänud Ida-Ukraina venekeelsed oblastid ja Krimm.

Kui USA aga saavutas oma esimese eesmärgi, suurendas ta oma ootusi veelgi. Venemaal paluti lahkuda mitte ainult Donetskist ja Luhanskist (Donbassist), vaid ka Krimmist. Veelgi edasi hakati USAs esitama maksimalistlikke nõudmisi nagu režiimivahetus Moskvas, kohtuprotsess Putini kui sõjakurjategija üle ja Venemaa lagunemine, millest kolm viimast olid arutusel mõnel Poolas peetud kohtumisel.

Need nõudmised on aga asjad, mis võivad juhtuda ainult totaalse maailmasõja korral. Ent seegi ei anna garantiid. Selle tulemusel põhjustavad Ameerika fantaasiad nende jämedate unistuste põhjal strateegilise enesetapu. Nad petsid ennast, eurooplasi ja Ukrainat.

Venemaa liider Putin ütles eile, Leningradi blokaadi murdumise 80. aastapäeval, et Venemaad on petetud: „Oleme olnud kannatlikud alates 2014. aastast, oleme püüdnud pikka aega kompromisse teha. Nüüd selgub, et oleme petta saanud. See pole esimene kord, kui meid pettetakse. Siiski oleme suutnud selle olukorra rahumeelselt lahendada. Andsime oma parima, et see lahendada. Nüüd on see osutunud täiesti võimatuks.”

Lühidalt öeldes tõmbasid mõned USA geopoliitilised ambitsioonid Zelenski võitmatusse sõtta tuumarelvaga varustatud Venemaa vastu. Nüüd on maailm keskendunud kahele muule võimalusele peale rahu, mis muutub järjest võimatumaks… Kas USA ja tema liitlased saavutavad Ukrainas ime? Või siis purustavad venelased Ukraina ja murravad siis NATO alliansi selja. Sellega saab USA strateegiline positsioon Euroopas otsa ja sünnib uus maailmakord, kus on võib-olla rohkem kui üks jõukeskus väljaspool Ameerikat.

Olukord Ukrainas juhib tähelepanu sellele, et need kaks võimalust peale rahu, eriti Venemaa poolt ihaldatud variant muutuvad eeloleval perioodil tugevamaks.

Kommentaarid
(Külastatud 811 korda, 1 külastust täna)