Tervishoiu kriis Inglismaal: praegune olukord on hullem kui koroona aeg

Inglismaal on puhkenud tervishoiu kriis, kus olukord on hullem kui koroona ajal. Asjatundjad soovitavad maskid tagasi tuua ning haigusnähtudega soovitatakse olla kodus.

Haiged täiskasvanud peaksid jääma koju ja kandma maski, kui nad peavad õue minema, ütlesid tervishoiujuhid täna, arvestades hoiatusi, et Briti tervishoid seisab silmitsi suurema survega kui pandeemia haripunkti ajal, vahendab Daily Mail.

Ühendkuningriigi tervise julgeolekuagentuuri UKHSA välja antud nõuanne kutsub vanemaid üles jätma oma lapsed koolist või lasteaiast koju, kui nad on haiged ja palavik on 38C või rohkem.

Tegevused aitavad minimeerida koroona, gripi ja sarlakitõve levikut, mis „ringlevad kõrgel tasemel” ja „tõenäoliselt” kasvab nakatumiste arv järgmistel nädalatel.

Olukord on nii hull, et Briti tervishoiusüsteemi kriisist tingitud ravi viivitused tapavad igal nädalal 500 patsienti ning tipparstid ütlevad brittidele, et olukord on koroona pandeemia kõige mustematest päevadest palju hullem.

UKHSA meditsiinivaldkonna peanõunik, professor Susan Hopkins ütles, et täiskasvanud peaksid halva enesetunde korral koju jääma. Need, kes peavad välja minema, peaksid kandma näomaski, ütles ta.

Samuti kästakse haigetel brittidel mitte külastada tervishoiuasutusi, kui asi pole kiireloomuline, ja vältida haavatavaid inimesi.

Professor Hopkins ütles: „On oluline minimeerida nakkuse levikut koolides ja muudes haridus- ja lasteasutustes nii palju kui võimalik.”

Vanematel kästi kõrge palaviku korral hoida oma last koolist või lasteaiast eemal.

Professor Hopkins ütles: „Kui teie lapsel on halb enesetunne ja tal on palavik, peaks ta jääma koolist või lasteaiast koju, kuni tunneb end paremini ja palavik on taandunud.”

Samuti kutsus ta vanemaid üles õpetama noortele head kätehügieeni, harjutades kodus regulaarset kätepesu seebi ja sooja veega, keset karme hoiatusi, et tervishoiusüsteemi kriisist tingitud ravi viivitused tapavad igal nädalal 500 patsienti, kusjuures tipparstid räägivad brittidele, et olukord on „palju hullem” kui koroona pandeemia mustematel päevadel.

Professor Hopkins ütles, et lastele tuleks öelda, et nad köhiksid ja aevastaksid rätikusse ning seejärel panna need prügikasti, et peatada haiguse levik.

UKHSA kutsus vanemaid üles tagama, et kõik lapsed – sealhulgas kõik algkoolilapsed, mõned keskkoolilapsed ning 31. augusti 2022 seisuga kahe- ja kolmeaastased lapsed – võtaksid gripivaktsiini.

Viimaste andmete kohaselt oli novembriks gripivaktsiini saanud vaid 48 protsenti algkoolilastest, vaatamata kõrgele püsinud haiglaravile viiruse tõttu.

Professor Hopkins ütles: „Gripivastane vaktsineerimine on endiselt saadaval kõigile vanuserühmadele ja see on parim kaitse viiruse vastu.”

„Oleme näinud head vaktineerimist vanemates vanuserühmades, kuid väikelaste vaktsineerimine on endiselt madal,” märkis Hopkins, „Gripp võib olla väga ebameeldiv ja mõnel juhul võib põhjustada tõsisemaid haigusi.”

„Oma lapse vaktsineerimine kaitseb teda ennast ja teisi, kellega nad kokku puutuvad, ja veel pole liiga hilja,” lisas professor Hpkins.

Briti tervishoiusüsteem on praegu „noateral” ja seisab silmitsi kõigi aegade halvima talvega tervishoiukriisi tõttu, mis tapab igal nädalal sadu patsiente.

Erakorralise meditsiini seltsi president dr Tim Cooksley ütles telekanalile Sky News, et vajalikud on „kiireloomulised meetmed”, et leevendada survet tervishoiule, hoiatades, et praegune olukord on „hullem kui kunagi varem”.

Ta ütles: „Ma tean, et inimesed, kes seda vaatavad, ütlevad: „Igal talvel on teil arstid, kes ütlevad, et see talv on kohutav, et see on normaalne talvekoormus. Kuid kõik kolleegid nõustuvad nüüd täielikult sellega, et see erineb kõigist eelmistest talvedest – ja me vajame kohe kiiret tegutsemist.”

Ta lisas: „See olukord on palju hullem, kui kogesime koroona pandeemia ajal selle haripunktis. Ja seega peame hoolikalt mõtlema, kuidas saaksime sellega toime tulla, ja arvan, et vajame kiireloomulisi meetmeid.”

Teine vanem meedik hoiatas, et tervishoiu kriisi tõttu võib igal nädalal surra kuni 500 patsienti. Mitmed haiglad on teatanud, et ei suuda enam pakkuda patsientidele vajalikku ravi.

Tervishoiujuhid hoiatavad, et patsiendid ootavad erakorralise meditsiini osakondades kuni neli päeva ette nähtud nelja tunni asemel. Kriisi peetakse võrdväärseks koroona pandeemia algusega.

Briti meedikute ühenduse nõukogu esimees professor Phil Banfield ütles: „Praegune olukord tervishoius on talumatu ja jätkusuutmatu nii meie patsientide kui ka tööka personali jaoks, kes üritavad meeleheitlikult uskumatult kõrge survega sammu pidada.”

BMA on korduvalt kutsunud valitsust maha istuma ja rääkima meie tervishoiule tekkinud survest, kuid nende vaikimine on kõrvulukustav, ütles professor Banfield. „Peaministri jaoks on ebaviisakas rääkida oma uusaastasõnumis tervishoiu toetamisest, kui tema enda tervishoiuminister ei suuda arutada, kuidas seda kriisi lahendada.”

Ta jätkas: „Selle asemel, et kritiseerida eesliinil tegutsevaid arste, õdesid ja parameedikuid selle pärast, et nad tahavad olla väärtustatud ja et neile loodaks vajalikud ravi ja hoolduse võimalused, peaks valitsus täitma oma kohustused avalikkuse ees. See pole tõsi, et see riik ei saa selle segaduse lahendamise kulusid endale lubada. See on poliitiline valik ja patsiendid surevad selle valiku tõttu asjatult.”

„Valitsus peab viivitamatult tegutsema. Ilma sekkumiseta kasvavad ravijärjekorrad jätkuvalt, patsiendid kannatavad jätkuvalt ja töötajad lahkuvad jätkuvalt,” märkis professor Banfield. Ta lisas, et tervishoiu tulevik on noateral; see on ainuüksi valitsuse pädevuses, et see sealt tagasi tõmmata.

Kommentaarid
(Külastatud 670 korda, 1 külastust täna)