Soomes vangistati leivatootja, kõik tooted hävitatakse

Soome pagariäri Amissa Oy omanikku Matti Janhut kahtlustatakse tervise ohustamises ja kelmuses.

Kesk-Soome kohus mõistis mehe reedel tõenäolistes kuritegudes kahtlustatuna vangi. Vahistamise info kohaselt on tervise kahjustamise ja kelmuse toimepanemise aeg 2022. aasta detsember, vahendab Iltalehti.

Omavalitsuse toiduamet keelas ettevõtte pagaritööstuse tegevuse alates 19. detsembrist 2022.

Käesoleva, 2023. aasta jaanuaris teatas toiduamet, et annab korralduse kõik pärast 19. detsembrit 2022 valmistatud tooted turult kõrvaldada ja hävitada. Toiduamet palub tarbijatel tooted ise olmeprügi hulka visata või tagastada ostukohta. Võimalike hüvitisnõuete osas võib pöörduda tootmisettevõtte poole.

Pagariäri valmistab müügiks muu hulgas liha-, õuna- ja vaarikapätse, lihapirukaid, lihapätse, muna- ja riisipätse ning peremetsi (türgi lihapirukas).

Politsei kahtlustuste kohaselt on 2022. aasta märtsis asutatud pagariäri tegutsemine olnud algusest peale ebaseaduslik. Politsei alustas asja uurimist novembris, kui sai teate ehitusrikkumise kohta. 2023. aasta jaanuaris laiendati uurimist seoses tervise ohustamise ja pettustega.

Politsei kahtlustab, et ettevõte valmistas sojavabu tooteid, mida praeti soja sisaldavate toodetega samas praerasvas. Toodetel puudus märgistus. Politsei hinnangul on firma toodetel olnud märgistus puudulik või muul viisil tarbijat eksitav.

Politsei kahtlustab, et ettevõtte tooteid on müüdud riiklikele jaekettidele valeandmetega.

Huvilisi on eksitatud ja sellega on saadud rahalist kasu, ütles kahtlustuste kohta Sise-Soome politsei kriminaalkomissar Kari Aaltio.

Politsei märgib, et tervise ohustamise puhul on tegemist nii-öelda raskekujulise kuriteoga, mille eest on määratav karistuse alammäär kaks aastat ja maksimaalne karistus 10 aastat vangistust.

Samuti ootab politsei kontakte kodanikelt, kellel on tekkinud allergilised reaktsioonid Keuruu pagarifirma toodetele. Kontakteeruda palutakse aadressil vihjeet.pirkanmaa(at)poliisi.fi ja teemaks „Keuruu pagar”.

Kommentaarid
(Külastatud 24,337 korda, 1 külastust täna)