Soomes saab koroona vastu vaktsineerida väikelapsi, kellel on oht raskelt haigestuda

Soomes saab koroona vastu vaktsineerida kuue kuu vanusteid ja vanemaid lapsi. Valitsus kiitis vastava määruse muudatuse heaks täna 19. jaanuaril. Seni on koroonavaktsiinide vanuse alampiir olnud viis aastat.

Euroopa Ravimiamet (EMA) soovitas 19. oktoobril 2022 kiita heaks mRNA vaktsiinide manustamine üle kuue kuu vanustele lastele ning Euroopa Komisjon kiitis heaks vaktsiinide müügilubade pikendamise. Sellele vanuserühmale sobiv vaktsiinipreparaat on Soomel olemas.

Muudatus tugineb terviseameti soovitusele

Soome terviseamet soovitab koroona-vastast vaktsineerimist pakkuda individuaalse kaalutluse alusel neile lastele vanuses 6 kuud kuni 11 aastat, kellel on mõni krooniline haigus, mis võib soodustada rasket koroonahaigust. Soovitus põhineb riikliku vaktsineerimisekspertgrupi (KRAR) arvamusel ning KRAR-i töögrupi taustauuringutel ja arvamustel.

On leitud, et koroonavaktsiinid on üle kuue kuu vanuste laste jaoks ohutud, mis tähendab, et tõsiseid kõrvaltoimeid pole leitud. Vaktsiini põhjustatud kõrvaltoimed on olnud peamiselt kerged või mõõdukad sümptomid ning mööduvad palaviku- ja väsimusreaktsioonid. Kliinilist teavet 6 kuu kuni 4-aastaste laste vaktsiinide kohta on aga kogunenud vaid piiratud ulatuses ja vaja on rohkem uuringuid.

Lastel on rasked haigusjuhtumid harukordsed

Laste koroonaga seotud rasked haigusjuhud on haruldased. Soomes kasvas koroonaga nakatumise tõttu laste haiglasse sattumine 2021. aasta lõpus ja 2022. aasta alguses, kuid on pärast seda vähenenud. Uuringud on näidanud, et kroonilised haigused suurendavad lastel raske haigestumise ohtu. Soomes haiglaravile sattunud lastel on olnud näiteks immuunpuudulikkuse seisundid, kroonilised südame- ja kopsuhaigused ning neuroloogilised haigused ja seisundid.

Ühtlasi jätkatakse laste koroonavaktsiinide efektiivsuse ja ohutuse ning epideemia olukorra jälgimist ning vajadusel muudetakse soovitusi.

Kommentaarid
(Külastatud 55 korda, 1 külastust täna)