Venemaal äratati igikeltsa alt ellu „zombiviirus”

Euroopa teadlased on taaselustanud 13 nn zombiviirust, mis on varitsenud Venemaa liustike all kümneid tuhandeid aastaid.

Vanim leitud viirus on Pandora viirus ja see on peaaegu 50 000 aastat vana, vahendab Washington Post.

Saksa, Prantsuse ja Venemaa teadlastest koosnev rühm on välja kaevanud Siberi liustikul talveunes olevad viirused. Teadlaste hinnangul on liustikel oht, et viirused võivad kliimamuutuse mõjul hakata levima.

Teadlased on iidseid viirusi jääst välja kaevanud alates 2015. aastast ja avaldasid novembris selleteemalise uurimuse. Uuringut ei ole veel eelretsenseeritud. Sama rühm on liustikul viiruseid kaevanud juba pikemat aega. 2013. aastal avastasid nad Siberist 30 000 aasta vanuse viiruse.

Teadlased usuvad, et koroona-taolised pandeemiad muutuvad tulevikus sagedasemaks ning liustikel olevad viirused võivad ka inimeste tervisele ohtu kujutada, kuigi uuringute kohaselt nakatavad väljakaevatud viirused ainult amööbe, mitte inimesi ega loomi.

Eriti Venemaal on viirused ohuks, sest liustike läheduses on asustus tihedam kui teiste riikide arktilistes piirkondades.

Washington Posti andmetel tunnevad viroloogid aga üldiselt rohkem muret praeguste selgroogsete seas levivate viiruste kui ajalooliste haiguste pärast.

Kommentaarid
(Külastatud 20,145 korda, 1 külastust täna)