Venemaa hoiab ukraina lapsi vangis Krimmi „suvelaagris”

Ukraina väed vabastasid Hersoni linna novembris, kuid osa linnaelanike jaoks pole Vene okupatsiooni õudused veel lõppenud. Venemaa hoiab Krimmi poolsaarel niinimetatud suvelaagrites vangistuses sadu ukraina lapsi.

Asjast teatas Briti ajaleht Guardian, mille andmetel pakkus Venemaa okupeeritud Ukraina aladel elavatele peredele võimalust saata oma lapsed tasuta suvelaagrisse. Vanemad räägivad Guardianile, kuidas „suvelaagrid” pidid kestma vaid paar nädalat, kuid lapsi pole tasi saadetud.

Üks Guardiani intervjueeritud vanematest räägib, kuidas ta oktoobris oma poja laagrisse saatis. Rohkem kui kaks kuud hiljem on poiss endiselt laagris ja nad pole nõus teda tagasi saatma.

Laagri venelastest juhid on poisi tagasisaatmist mitmel põhjusel edasi lükanud. Nad on väitnud, et poisi tagasisaatmist takistavad turvakaalutlused, kuid teisalt süüdistavad nad poissi probleemses juhtumis, kuna tema sotsiaalmeedia profiilipildil oli taustal Ukraina vapp.

Lisaks oli ema väljendanud, et soovib oma poega tagasi Ukrainasse, mida laagrijuhid olid pidanud märgiks, et ema ei tunnista Hersoni kui Venemaa linna.

Kokku rääkis Guardianile oma kogemustest kaheksa lapsevanemat. Osa neist usub, et Venemaa tahab lapsi vangistuses hoida, et need saaks vahetada Vene sõjavangide vastu. Teised aga kardavad, et Venemaa kavatseb lapsed venelasteks assimileerida ja Venemaal hoida.

ÜRO laste õiguste konventsioon keelab laste ebaseadusliku välismaale toimetamise ja mittetagasisaatmise. Laste sunniviisiline üleandmine „eesmärgiga hävitada täielikult või osaliselt mõni rahvuslik, etniline, rassiline või usuline rühmitus” rikub ka ÜRO genotsiidikonventsiooni.

Kommentaarid
(Külastatud 1,996 korda, 1 külastust täna)