Vene Wagneri grupiga liitunud vangid tunnistavad, et sõda on hullem kui vangla

Vene Wagneri grupi poolt värvatud vangid pigem põgenevad või surevad kui naasevad tagasi rindele, kuna sõda peetakse hullemaks kui vanglat.

Donetski oblastis põgenes 20 vangi ajal, kui neid viidi rindele. Asjast teatas Ukraina kaitsejõudude pressiesindaja Oleksandr Štupun.

Ukraina väed hakkasid vange taga otsima ja kolm neist leiti surnuna. Sõja käigus on osa endisi Vene vange langenud vangi Ukraina poolele. Osa neist räägivad, et ei taha minna tagasi Venemaale isegi vangide vahetuse käigus.

Üks vang rääkis, et kardab, et ta tapetakse. Mees rääkis, et ta värvati septembrikuus. Rindel anti talle kätte automaat, 9 padrunit, kuulivest ja kiiver ning nuga. Ta oli väljaõppel paar kuud, aga langes Ukraina poolele vangi juba teisel rindel oldud päeval.

BBC intervjueeris vangi Venemaal elavat sugulast, kes kardab, et kui ukrainlased ta välja annavad, siis ta tapetakse.

Wagneri meetodite hulka kuulub oma võitlejate hirmutamine vägivalla ja surmaga. BBC kirjeldas endise vangi Viktor Sevalnevi juhtumit. Ta sattus rindel oles haiglasse, ja selle aja jooksul tema üksus põgenes. BBC andmetel oli naine saanud mehelt telefonikõne, milles ta ütles, et pärast haiglast väljasaamist ta hukatakse.

Novembri keskel avaldati video, milles näidati endise Wagneri võitleja Jevgeni Nužini hukkamist. Nužin oli langenud Ukraina vägede kätte vangi ja andnud teada, et tegi seda teadlikult. Mingil põhjusel saadeti ta aga Venemaale tagasi ja ta hukati kuvalda löögiga pähe.

Wagneri juht Jevgeni Prigožin oli algul andnud teada, et Nužin sai teenitud karistuse, aga hiljem väitis, et tegelikult võtsid Nužini kinni ja tapsid USA ja teiste NATO riikide sõjaväelased. Prigožin soovis, et Nužini surma põhjuseid uuritaks ja saatis Euroopa parlamendile verise kuvalda. BBC andmetel süüdistab Prigožin praegu Vene võitleja surmas USA eriteenistust CIA-d.

BBC intervjueeritud vangid rääkisid, et vangidele pakutakse Wagnerist amnestiat, kui nad rindel 6 kuud vastu peavad. Üks vang rääkis, et ei uskunud lubadusi, aga otsustas sellegipoolest Wagneriga liituda. Ta ütles, et tema jaoks oli see võimalust lüüa kaks kärbest ühe hoobiga: lahkuda riigist ja pääseda vanglast.

Mees rääkis BBC-le, kuidas Wagneris näidati neile videot sellest, kuidas hukati nn kukkesid, keda peetakse vangla hierarhias kõige madalamal olijateks.

BBC andmetel on Wagneris hukatud vähemalt kolm vangi. Ühe Vene vanglatöötaja sõnul aga käituvad Wagneri mehed vanglates nagu omanikud ning räägivad ainult juhtkonnaga. Vanglatöötajad aga pole sellise korraldusega rahul. Vanglatöötaja on soovitanud vangidel mitte ahvatlusele järele anda, kuna sõda on hullem kui vangla.

Kommentaarid
(Külastatud 1,287 korda, 1 külastust täna)