USA kaalub nutipommi tehnoloogia andmist Ukrainale

USA plaanib anda Ukrainale tehnoloogiaga, mis võimaldab ehitada nn nutipomme. See on täppisjuhitav lahingumoon, mida inglise keeles nimetatakse smart bomb.

Selleks tarnib USA elektroonilisi lisamooduleid, mida saab paigaldada mitut erinevat tüüpi relvadele. Nii saaks Ukrainas kasutatavat tavalist mittesihitavat laskemoona muuta lahingumoonaks, mis tabab sihtmärki täpselt, vahendab Washington Post.

Üks asjaga kursis olev kõrge USA ametnik rääkis sellest Washington Postile. Allikad ei kommenteerinud, kas USA president Joe Biden on tehnoloogia Ukrainasse saatmise heaks kiitnud. Samuti ei kommenteerinud allikad, kus Ukraina neid täpselt kasutada võiks.

USA on seda tehnoloogiat muu hulgas kasutanud pommitajatelt välja lastud pommide puhul. Ukraina kasutab peamiselt nõukogudeaegseid MiG hävitajaid ja USA on kaalunud, kuidas neid „uuendada”, selle asemel et varustada Ukrainat lääne hävitajatega. Nende kasutamine nõuaks pilootidelt kompleksset väljaõpet.

Venemaa ei ole pidanud Lääne relvatehnoloogia tarnimist Ukraina armeele heaks. Venemaa on muu hulgas kaudselt ähvardanud tuumarelva kasutamisega Ukrainas ja hoiatanud konflikti eskaleerumise eest NATO riikidesse. Bideni valitsus sel põhjusel põhjalikult kaalunud uute relvade saatmist.

Kommentaarid
(Külastatud 2,945 korda, 1 külastust täna)