Ukrainas hävitati Soome piiri äärne Vene väeüksus – kuidas see toimus?

USA väljaanne Washington Post on teinud põhjaliku uuringu Vene armee 200. üksik motoriseeritud jalaväebrigaadi Petsamo tegevuse kohta Ukrainas.

Petsamo väeosa on üks Soome idapiiri lähedal asuvatest Vene armee üksustest. Juba on teada, et brigaad on kandnud Ukrainas suuri kaotusi. Washington Posti uuring paljastab uusi üksikasju brigaadi hävingu kohta.

Brigaad astus sõtta kohe esimesel päeval, 24. veebruaril. See osales lahingutes Harkivi oblastis. Lääne võimude teatel läksid brigaadist moodustatud kaks pataljoni suuruses lahinguüksust sõtta ligikaudu 1400–1600 sõduriga.

Mais taandusid lahinguüksused pärast suuri kaotusi Vene poolele Belgorodi. Washington Posti andmetel oli tollal järele jäänud alla 900 sõduri. Asi selgub väljaande käsutuses olevast dokumendist, mis sisaldab brigaadi suuruse detailset ülevaadet. Ajaleht on saanud dokumendi Ukraina julgeolekuteenistustelt.

Dokumendis ei mainita, kui palju sõdureid algselt lahinguüksustesse kuulus, ega ka seda, kui palju lahingus hukkus või haavata sai. Ühel lehel on aga tabel, kus on kirjas need 892 sõdurit, kes on endiselt „kohal”.

Dokumendi kohaselt viidi osa üksuse sõdureid haiglasse, olid kadunud või keeldusid võitlemast.

Nad on vaevalt 60-protsendilise suurusega ja peavad lootma täiendustele, millest ei piisa, kommenteeris brigaadi olukorda Washington Postile endine Soome kaitseväe peastaabi luurejuht Pekka Toveri.

On mehi, kes keelduvad võitlemast, on mehi, kes on kadunud. See kõik ütleb meile, et Vene sõda on läinud kohutavalt valesti, ütleb ta.

Washington Posti andmetel on 200. brigaadi hävitamise taga samad põhjused, mis Venemaa kehva sõjalise edu taga üldiselt: laialt levinud korruptsioon, strateegilised arvestusvead ning valed hinnangud enda ja vastase armeele.

Juba sõja esimesel päeval sattusid mitmed brigaadi üksused ukrainlaste varitsuste või rünnakute sihtmärgiks. Kümned sõdurid hukkusid ning tankid ja Gradi raketiheitjad hävitati või jäeti tee äärde maha.

Ukraina luureteenistuse andmeil said 200. brigaadi väed, nagu ka teised Vene väed, alles rünnaku ajal aru, et nad ei tulnud Ukraina piirile ainult õppustele.

Järgnevate kuude jooksul kandis brigaad üha rohkem kaotusi.

Märtsi lõpus väitsid Ukraina sõjaväelased, et 200. brigaadi ülem Deniss Kurilo hukkus lahingutes Harkivi lähedal. Washington Postil käsutuses oleva brigaadi siseinfo kohaselt ei vasta see tõele.

Selle asemel sai komandör aprilli lõpus toimunud rünnakus raskelt haavata. Info kohaselt sai komandör raskeid peavigastusi ja ei suutnud lahingusündmusi meenutada. Lisaks ta oksendas ja vaevles segaduses. Kurilo viidi Moskvasse ravile.

Vahetult pärast taganemist maikuus anti brigaadile käsk naasta Ukrainasse. Lahingüksuste riismed asusid positsioonidele Vene piiri lähedal.

Washington Posti andmetel oli 200. brigaad sõtta läinud oskusliku ja väljaõpetatud koosseisuga, mille käsutuses oli uus varustus, näiteks kaasaegsed tankid T-80 BVM. Nüüd on suur osa sellest grupist langenud ja palju kvaliteetset tehnikat kadunud. Kaotused on asendatud halvasti koolitatud ajateenijate ja vananenud varustusega.

Samas 200. brigaadis teeniv sõdur ütles Washington Postile, et üksus on lagunemas. Ta kutsuti teenistusse septembris president Vladimir Putini välja kuulutatud mobilisatsiooni raames. Sõdur räägib, et talle ja teistele anti esialgu 1941. aastast pärit kiivrid ja kaitseplaatideta lahinguvestid.

Me pole isegi koolitatud… Nad lihtsalt ütlevad: „Sa oled nüüd laskur. Palun, siin on kuulipilduja,” ütles sõdur.

Ukraina 92. mehhaniseeritud brigaadi ülem kolonel Pavlo Fedosenko ütles Washington Postile, et 200. brigaadi missioon Harkivis lõppes septembris, kui see sattus Ukraina sõjaväe rünnaku alla.

Fedosenko sõnul oli suurem osa 200. brigaadi üksuse ohvitseridest hukkunud või haavatud ning hävinud või maha jäetud umbes 70 protsenti varustusest, sealhulgas umbes 32 tanki ja 100 sõidukit.

Sellest brigaadist pole midagi järel. See on täielikult hävinud, ütles Fedosenko.

Hiljem on Luhanski oblastis märgatud 200. brigaadi allesjäänud üksuseid. Ukraina võimude pealtkuulatud Vene vägede suhtlusest selgub, kuidas Vene ohvitserid on raevus, et alluvad neid taga räägivad. Ukraina võimude teatel on hiljutistes lahingutes Luhanski oblastis haavata saanud vähemalt 20 sõdurit 200. brigaadist.

Kommentaarid
(Külastatud 14,088 korda, 1 külastust täna)