Ukraina president sõidab USA-sse – see on tema esimene välisvisiit üle pika aja

Ukraina president Volodõmõr Zelenski peaks täna kolmapäeval ette võtma julge reisi, et kohtuda Valges Majas president Joe Bideniga ja esineda isiklikult kongressis, teatasid neli planeerimisega kursis olevat inimest.

Ametnikud, kes soovisid jääda anonüümseks, kuna tunnevad muret Zelenski ohutuse pärast hoiatasid, et plaan ei ole lõplik ja võib muutuda. Sellise visiidiga kaasnevad riskid – kui sõjaaegne liider lahkub oma riigist esimest korda pärast seda, kui Venemaa tungis Ukrainasse – on suured ja igasugune selline tegevus on rangelt salastatud, vahendab New York Times.

Zelenski peaks koos Bideniga Valges Majas kolmapäeval tegema avalduse, mis sisaldab tõenäoliselt Bideni valitsuse lubadust anda uut sõjalist abi, enne kui Zelenski suundub parlamenti kõnet pidama, rääkisid kaks planeerimisega kursis olevat inimest.

Valge Maja ametnikud keeldusid teisipäeva õhtul kahe presidendi kohtumist kinnitamast.

Räägitakse, et kavas on korraldada eriline kongressi istung. Spiiker Nancy Pelosi saatis teisipäeval kõikidele esindajatekoja liikmetele kirja, milles palus neil kolmapäevaõhtusel istungil isiklikult osaleda, kuigi seadusandjad säilitavad kaughääletamise võimaluse.

„Lõpetame 117. kongressi väga erilise istungjärgu seadusandlusega, mis teeb edusamme nii Ameerika rahva jaoks kui ka toetab meie demokraatiat. Palun olge kohal, et keskenduda demokraatiale kolmapäeva õhtul,” kirjutas Pelosi.

Eilsel teisipäevasel üllatusvisiidil sõjast räsitud Bahmuti linna kinkisid Ukraina sõdurid Zelenskile lipu, mille palusid tal USA parlamanti viia. Ukraina meedia andmetel lubas Zelenski selle üle anda president Bidenile. Kuigi Zelenski büroo pole andnud ühegi reisi kohta ametlikke kommentaare, jäädvustati hetk kaamerasse. Siis polnud veel teada, et Zelenski valmistub esimest korda pärast sõja algust peatselt riigist lahkuma.

Venemaa täiemahulise sissetungi esimestel päevadel ja nädalatel võis Venemaa rünnak, mille eesmärk oli ära kasutada juhi puudumist, tekitada Ukraina sõjaväes segadust. Kuid 10 kuud pärast sõja algust pole ükski silmapaistev sõjaline analüütik viimasel ajal kahtluse alla seadnud Ukraina juhtimist ja kontrolli sõjaväes.

Venemaa sõjalisel ja poliitilisel juhtkonnal on aga arsenal rakette, mida saab ja mida regulaarselt Ukraina pihta tulistatakse, ning presidendi välisvisiidiks ajastatud rünnak oleks Venemaa võimuses. Selline rünnak võib olla tähelepanu kõrvalejuhtimine, et õõnestada Zelenski visiidist saadavat poliitilist kasu või anda ukrainlastele või Ameerika ametnikele märku, et Venemaal on võimalusi vastata USA ja Ukraina vaheliste sidemete süvenemisele.

Zelenski visiit tähistab ühtlasi suurt muutust, kui Demokraatliku Partei kontroll parlamendi üle – ja Pelosi valitsemine spiikri ja demokraatide juhtkonna liikmena – jõuab lõpule ning vabariiklased hakkavad võimu üle võtma 3. jaanuaril.

Ühtlasi paneb Zelenski visiit ebamugavasse olukorda vabariiklased, kes on vastu äsja avaldatud plaanile eraldada sõjast räsitud Ukrainale veel ligi 50 miljardit dollarit.

Mõned vabariiklased parlamendis on korduvalt olnud vastu varasematele pakettidele, millega saadeti miljardeid dollareid sõjalist ja humanitaarabi, millega antakse märku, et see on raiskamine ning parem on kulutada USA-s. Vahetult varem teisipäeval näitas vabariiklasest Colorado rahvaesindaja Lauren Boebert sotsiaalmeedias üles vastumeelsust uuele abipaketile.

„Juhul kui te pole kuulnud, soovib meie valitsus saata Ukrainale veel 47 miljardit dollarit,” märkis Boebert Twitteris. „Jah, tõesti.”

Kommentaarid
(Külastatud 304 korda, 1 külastust täna)